Die Endlösung

Die Endlösung

Solutia Finala. O sintagma devastatoare pentru Europa anilor ’40. Dar pe care o regasesc, intr-o forma sau alta, dar inca temperata, in atatea comentarii prin presa sau pe strada. Opinii de genul: “ne trebuie o mana de fier”, “hai sa-i alungam pe toti sau sa-i bagam in lagare”, “aia-s singurii vinovati”, se fac tot mai auzite. Nu conteaza cine sunt “vinovatii”: bancheri, tigani, infractori, politicieni, homosexuali…

“Today I will once more be a prophet: If the international Jewish financiers in and outside Europe should succeed in plunging the nations once more into a world war, then the result will not be the Bolshevization of the earth, and thus the victory of Jewry, but the annihilation of the Jewish race in Europe!”

Asa a inceput si Hitler, cu unele minoritati. Apoi, cuptoarele au inceput sa mearga 24/24, 7/7…

Va simtiti suficient de “arieni” sa riscati?

7 thoughts on “Die Endlösung

 1. Cred ca omenirea e asa de speriata de trecutul ei si a luat asa de in serios partea cu “invatatul din trecut ca sa nu il repeti” incat a nascut monstri. Monstri care iarta totul celor de langa ei numai ca sa nu fie acuzati de comportament “nazist”.
  Franta a tinut Germania in frau jumatate de secol folosindu-se de sentimentul de vinovatie al lor. Si asta face parte din trecut si ar trebui sa invatam si din situatia respectiva, nu?

 2. Mi-am dat seama ca multa lume nu cunoaste acest trecut. Nici eu n-am avut acces la multe informatii, mi-au fost trunchiate sau prezentate denaturat. Dar incep sa aflu adevarul istoric asa cum e el.
  Germania are toate motivele din lume sa se simta vinovata! Pana la Angela Markel, niciun cancelar german nu si-a cerut scuze (oficial) in fata evreilor. Sa nu mai zic de tigani.
  Polonezii au colaborat cu nazisti. Si isi tin capul in pamant, de rusine, atunci cand e vorba de lagarele de la ei. Si noi am colaborat. Si ce facem? Nu vrem sa recunoastem…

 3. Adevarul istoric este mereu scris de invingatori. Sa nu uitam asta!
  Cand vine vorba de vinovatie, discutam de vinovatia unei generatii, nu a unei tari! Nu putem sa le aratam cu degetul la infinit pentru ca s-ar putea sa ne trezim intr-o zi cu ei la usa: pai, daca tot ne luati la impins vagoane, de ce nu?!?!? Pana la un punct este ok sa ii aduci aminte, dincolo de ala devine iritant si nu stii ce obtii, de fapt!

 4. Stiu. Si rusii au fost invingatori; noi am invatat adevarul lor.
  I-am aratat pe nemti (trebuia sa ii arat si pe japonezi, nici ei n-au fost mai buni) pentru ca n-au avut curajul sa isi ceara iertare decat dupa 60 de ani. Acum, daca e sa mergem si mai in urma, Biserica Catolica nu s-a sinchisit sa zica ceva de cei arsi pe rug. Si vad ca nici acum, pusi in fata unor fapte evidente, nu par sa fie afectati. Ce sa zic… n-ar trebui sa ne cramponam pana la sfarsitul lumii de trecut. Dar nici sa il uitam. Raman perplex cand citesc, printre oamenii cu influenta in online, opinii primitive. Mai mult, argumentate cu falsuri…

  Apropo, stii ca venirea la putere a NSPD a fost urmata de scoaterea din criza a Germaniei, oprirea inflatiei si scaderea somajului. Restul Europei inca se tara, lingandu-si ranile capatate dupa Primul Razboi. Nu stiu cum stau cu inflatia, dar cu iesitul din criza, stau bine nemtii in prezent.

 5. Lucrurile rusinoase tind sa treaca in spate de tot, sub materia cenusie, unde nu se mai uita nimeni!

  Si nu, nu trebuie sa ne cramponam de trecut. Dar nici sa tremuram la evenimente care ne aduc aminte de ce a fost inainte! Cand se prefigura reunificarea Germaniei, toate tarile din vestul Europei au sarit ca arse: vai, nu putem permite o Germanie mare! Se si imaginau cu bocancii de piele negri pe gat! Ei bine, n-a fost! Acum e vreme de altele! Nu stiu daca va mai fi un razboi mondial de anvergura (cu morti, tancuri etc), poate doar incaierari locale. In rest, economia este cea care va duce razboiul!

 6. Clar! Oare mai crede cineva ca un nou razboi mondial va fi purtat cu arme de foc? Si asa sunt putine resursele, care-i scopul purtarii unui razboi daca tu iti faci una cu pamantul inamicul?

Leave a Reply

Your email address will not be published.