Money for nothing

Money for nothing

photo 1photo 1photo 2În orice oraș important al Europei sau lângă orice monument făcut de mâna omului, de hazard sau de către natură, poți să vezi mici chioșcuri sau tonomate de la care poți să cumperi mici prostioare (kitsch-uri, de cele mai multe ori, dar nu asta e important) care să-ți amintească de ceea ce doar ce ai vizitat: brelocuri, reproduceri la scară mică în sticlă, metal, lemn, priogravuri, magneți de frigider etc. Uneori sunt și cărți, albume fotografice, CD/DVD-uri pline de informații. Poate le citești dupa aceea, poate nu. Poate ajung într-o cutie de carton, împreună cu restul amintirilor de genul ăsta pe care le-ai adunat  de-a lungul timpului…

Dar, pe moment, mânat din spate de mecanisme psiho-consumatoriste necunoscute, le cumperi. Adică banii părăsesc buzunarul tău și intră în circuitul locului pe care-l vizitezi. Pe lângă ceea ce câștigă hotelurile, restaurantele, transportul în comun și cei care se învârt in zona asta economică legată de turism. Sunt bani care, într-un fel sau altul, hrănesc localnicii. O parte din drepturile de autor din toate „artefacturile” de mai sus ar ajunge și în bugetul local, deci bani pentru comunitate, pentru oraș.

Aș încerca să-mi imaginez cum ar fi dacă operele lui Brâncuși ar fi expuse în Paris sau în New York, și nu în Târgu Jiu. Cât de bine ar fi promovate, câți turiști ar atrage, câți bani ar aduce. Return of investment, cum le place unora dintre noi să spună… Doar că, la Târgu Jiu, eu n-am văzut nimic comercial. Și, de data asta, cred că e ceva negativ. Trăim într-o lume în care totul se vinde și totul se cumpără. Târgu-Jiu nu prea are multe alternative economice, așa că orice ban e bine venit.

Ca să nu fiu greșit înțeles, amplasamentul operelor de artă (zona înconjurătoare) arată foarte bine. Zone simple, lipsite de beton sau asfalt, cu mult, foarte mult verde. Nu vreau gherete sau tonomate chiar acolo, să sufoce monumentele. Dar s-ar putea rezolva cu o poziționare în imediata vecinătate, în afara parcurilor.

photo 1

În altă ordine de idei, din 2014, Ansamblul Brâncuși din Târgu-Jiu (Calea Eroilor) devine obiectiv mondial UNESCO. (via Agerpres)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *