Rusia – atât, deocamdată.

Rusia – atât, deocamdată.

Am încercat să văd Rusia, pe cât posibil, aşa cum e ea. Nu am resentimente, ce a fost a fost, n-are rost să ne uităm în spate cu ură. Nu sunt rusofob (sau nu mai sunt), deși toata familia mea nu a avut decât de suferit de pe urma lor! Direct sau indirect.

Istoria e istorie, prezentul e prezent. Dacă vrem să ne mearga mai bine, ar trebui să trecem peste tot ce a fost rău în relaţiile cu ex-vecinul sovietic. Nu o să mai vedem vreodată tezaurul, iar România o să rămână în graniţele actuale… Trebuie să fii mult prea naiv ca să crezi așa ceva. Și mai mult, de ce ne-am crampona de trecut? Mai putem schimba ceva? Germania a început să investească în Rusia. Industria germană (cel puţin cea constructoare de maşini) se bazează şi pe produse finite fabricate acolo. Probabil că şi alte ramuri au fabrici. Dacă cele două ţări au reuşit să-şi vadă interesul, nu ne-ar strica şi nouă un pic de reconciliere. Având în vedere că niciunde nu vom găsi resurse atât de ieftine şi de aproape ca acolo, e cazul să mai lăsăm de la noi. Nu avem nimic de pierdut, doar de câştigat.

Realitatea rusească nu înseamnă doar Moscova, cu Kremlinul ei luxos sau Sankt Petersburg, cu Palatul de Iarnă. Sau Soci.

Chiar și fară să văd capitala, e clar că partea din Rusia pe care-am văzut-o e diferita de Moscova. Poate o să ajung şi acolo, nu ştiu. Dar până atunci, eu n-am reușit să văd decât o țară murdară, pe alocuri, chiar foarte murdară. Plină de contraste, chiar și într-un oraș mic, așa cum este Kaluga. Cu prețuri prin magazine sau restaurante mai mari decât la noi, dar cu benzina la jumătate de preț. Cu mașini ce stau să cadă de pe roți mergând alături de autoturisme care, pe la noi, nici în reviste n-au aparut.

Rusia e deschisă progresului. Dar mai au mult, foarte mult de lucrat la cadrul legal. La fel cum autoritățile lor mai au de lucru la imagine.

În general, toată Rusia mai are nevoie să lucreze la imagine. Dar ar trebui să îi acordăm circumstanţe atenuante… Ei vin dupa aproape un secol de comunism. De care nici acum nu s-au despărţit complet.

Sursa foto: aici.

Later edit: Am văzut că rușii, cel puțin cei din Moscova, s-au cam săturat de duetul Putin-Medvedev. Mi-e teamă să mă gândesc ce s-ar putea întâmpla dacă cei doi, la rândul lor, se vor sătura de proteste. Imaginea lui Boris Eltîn, cățărat pe tancurile armatei roșii a însemnat finalul Uniunii Sovietice. Cine se mai urcă azi pe tanc, în cazul în care revolta reușește?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *