Spre cer

Spre cer

Probabil că nu a început așa, dar e una dintre cele mai cunoscute fotografii din lume. New York, 1932.

New York Construction Workers Lunching on a Crossbeam

© Bettmann/CORBIS

Construcția GE Building. Mai bine de optzeci de ani au trecut de atunci. Tehnologia a avansat enorm. Chiar și în construcții. Statele Unite au fost mai mult timp singurii deținători de recorduri mondiale (vorbesc doar de zgârie-nori). Mileniul al treilea aduce o detronare aproape completă a americanilor, asiaticii luându-le locul. Emiratele au țintit cel mai sus, peste limita kilometrului… N-au atins-o. Nu încă.

Iată cum arată astăzi primele zece clădiri zgârie-nori:

1. Burj Khalifa (828 m) – Dubai (Emiratele Arabe Unite). E probabil cea mai mediatizată clădire a deceniului. Așa cum ziceam acum vreo câteva zile, mie încă nu îmi vine să cred că există.

Burj_Khalifa_building

2. Abraj Al-Bait Towers (601 m) – Mecca (Arabia Saudită). Am văzut-o anul trecut la știri, atunci când se prezentau imagini de la procesiunile religioase. Inițial nu mi-am dat seama ce e, am crezut că-i ceva moschee. Până să mă apuc de acest articol, nici prin cap nu mi-a trecut că-i a doua clădire ca înălțime din lume. Chiar dacă eram conștient de dimensiunile ei (prin comparație cu Masjid al Haram), nu am realizat cât de mare e.

Abraj-al-Bait-Towers_01

3. Taipei 101 (509 m) – Taipei (Taiwan). A avut și ea perioada ei de glorie, fiind în vârful (!) clasamentului. E drept, doar vreo șase ani. Am văzut un reportaj (parcă pe Discovery) despre cum s-au gândit constructorii să o facă „earthquake-proof”, instalând o sferă imensă la unul dintre ultimele etaje… Uluitor.

Taipei101.portrait.altonthompson

4. Shanghai World Financial Center (492 m.) – Shanghai (China)

Shanghai_World_Financial_Center_Far_01

5. International Commerce Center (484 m.) – Hong Kong (Hong Kong)

Mă opresc aici, dar iată linkuri către primele zece cele mai înalte clădiri ale lumii:

Screen Shot 2013-02-09 at 6.36.25 PM

Europa apare abia după locul 30… Rusia cea plină de bani (Moscova, ca să fim exacți) se uită cu coada ochiului către Asia și parcă n-ar vrea să rămână în urmă, dar nici nu va prinde „top ten”. Mercury City Tower a devenit cea mai înaltă clădire a Europei, dar e încă departe de surorile ei asiatice. Și chiar americane. Pot însă să spun că acolo se lucrează într-un ritm absolut nebunesc. Am fost la baza clădirii de mai jos pe o vreme groaznică, dar macaralele se învârteau mai repede decât secundarul pe ceas, iar materialele de construcție veneau parcă pe bandă rulantă, camion după camion. E un spectacol care te lasă fără cuvinte…

051

Designboom

Statele Unite vor mai câștiga un loc între primele zece, ba chiar între primele trei, cu 541,3 m (1776 de picioare). Deși ar fi dorit să fie gata la cea de-a X-a comemorare a atacurilor de la World Trade Center, se pare că o vor inaugura doar în 2013.

0430-one-world-trade-center_full_600

CSMonitor

Supremația asiatică e incontestabilă. Ca și inexistente în urmă cu două decenii, țările din Golful Persic vin tare din urmă. De fapt, au depășit absolut tot și nu prea mai pot fi ajunse. Cred că au cea mai înaltă medie a construcțiilor, dacă ar fi să facem un calcul… Chinezii și țările Asiei de Sud-Est adâncesc prăpastia dintre cartierele bogate și cele locuite de oamenii simpli. Probabil că va fi la fel și în America Latină și de Sud. Europa rămâne conservatoare. Poate și pentru că orașele ei au istorie și nimeni nu își dorește stâlpi care-ți dau capul pe spate atunci când le cauți capătul. În afara câtorva cartiere prin Paris, Frankfurt am Main, Londra și Madrid, nu prea am văzut dorința Lumii Vechi să concureze celelalte continente.

Cerul Europei rămâne astronomilor și artiștilor… Iar visul lui Icar nu se mai realizează lipind penele cu ceară, ci din ciment, oțel și sticlă.

Sursa informațiilor și a fotografiilor (dacă nu e specificat altceva): Wikipedia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *