And isn’t it ironic… don’t you think

And isn’t it ironic… don’t you think

N-am nicio indoiala ca progresul tehnic are o mult mai evidenta curba ascendenta in vremurile de razboi. Al Doilea Razboi Mondial, dincolo de dramele umane lasate in urma, a propulsat omenirea in spatiul cosmic. La propriu. Si m-am oprit la un singur domeniu. Sunt multe altele (medicina, automotive, fizica atomica…) de care pur si simplu uitam sau care fac parte din normalitatea de zi cu zi.
Lumea de astazi s-a dezvoltat mult, foarte mult, in ultimele decenii, dar trebuie sa aiba grija de resurse! Daca resursele de hrana sunt regenerabile – unele, intr-un ritm alert, raman doua resurse neregenerabile: apa si combustibilii fosili. Cel putin, nu pe termen scurt. Daca pentru prima resursa interesul e local (nu cred ca vom ajunge vreodata ca in Dune), pot doar sa cred si despre conflicte acelasi lucru. Un astfel de conflict tine de ceva timp in Orientul Mijlociu, Inaltimile Golan fiind disputate si pentru apa, dar nu am de ce sa ma tem ca acest conflict s-ar putea extinde.

Dar petrolul are alta poveste. Din 1970, prima criza energetica, si pana in prezent, majoritatea razboaielor in care Statele Unite au fost forta co-beligeranta, au avut motivatia asta. Chiar daca a fost ascunsa sub cuvinte frumoase (human rights, chemical warfare and so on), a fost evident pentru toata lumea de ce s-au implicat.
Cheltuielile cu toate aceste razboaie, purtate la o distanta foarte mare de teritoriul SUA, trebuie sa fie imense. Comparabile cu datoria lor publica, poate.
De ce nu s-au investit acesti bani in cautarea de solutii alternative petrolului? Sunt convins ca motoarele cu ardere interna sunt cele care ameninta cu disparitia rezervele de petrol si nu industria chimica (care face mai-stiu-eu-ce cutii de plastic, din petrol).
De ce n-au facut-o?
Pentru ca un nou razboi mondial nu va mai avea loc! Si atunci aceste razboaie sunt sigurele care mai permit testarea tuturor gadgeturilor si inventiilor americane. Despre sursele alternative si viabile de energie pentru motoare, sunt convins ca o sa auzim atunci cand resursele de petrol sunt aproape de zero. Oarecum ironic, americanii se lupta pentru petrol, dar nu pentru resursa in sine. Ci pentru ca au nevoie de aceste razboaie ca sa progreseze.
Problema majora a terminarii petrolului e alta: care o sa fie justificarea razboaielor in viitor? Si, mai ales, care o sa fie noul teren de joaca?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *