Cărămizi

Cărămizi

Se pot bloca telefoanele mobile furate.
Așa e, știrea asta nu ne prezintă nicio noutate. E evident că tehnologia operatorilor de telefonie mobilă le-ar permite, fără prea mare greutate să le transforme în cărămizi. Dar nu de ieri, de azi.

Cu vreo cinci ani în urmă îmi povestea cineva următoarea chestie…

Și-a cumpărat un telefon destul de scump pentru vremea aia. Un Nokia nu mai știu de care. Încântat până peste poate de achiziție. La preț de magazin, cu abonament, nu din piață, da? Ei bine, peste două săptămâni, se trezește la ușă cu niște polițiști în civil (sau SRI, nici el nu știe) că îl întreabă de telefon. Ăsta, să leșine. E genul de om care n-ar parca ilegal, dar să umble cu furtișaguri. Dar băieții au fost OK, i-au zis că nu trebuie decât să vină la secție să dea o declarație. Explicația? Telefonul lui scump a fost furat dintr-un transport de telefoane mobile și împărțite peste tot prin țară, dar mai ales la magazinele de specialitate. Elementele de identificare de pe cutie au fost înlocuite, dar nu au fost șterse (rescrise) toate IMEI-urile. Și așa au ajuns la el. Au știut exact cine este, unde este și nu neapărat după datele din contract. Ci după asocierea IMEI – SIM.

A mers, a semnat o hârtie și polițiștii și-au văzut de treabă…

Telefonul, în schimb, i-a fost luat. Și nici banii înapoi nu i-a mai văzut. Cică trebuia să fie parte civilă într-un proces… Ca orice om normal, a renunțat. Cred că era fericit că n-a fost în niciun fel asociat cu tot scandalul ăla…

Și acum, revenind la blocare: nu știu dacă e o soluție. Sunt doi păgubiți (ăla rămas fără telefon și al doilea cumpărător) și un singur câștigător, hoțul…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *