Micsoram, micsoram. Dar cat?

Micsoram, micsoram. Dar cat?

Cand eram in facultate, cineva mi-a spus ca in electronica (nu prea era chiar IT&C pe atunci) singura limitare in a face orice gadget mai mic vine de la metale. Adica, exista o dimensiune de la care metalul nu isi mai pastreaza calitatile de a fi un bun conductor de electricitate. Cum nu am fost chiar stralucit la chimie/fizica, nu am stat sa analizez profund chestia asta si am luat-o de buna.

Ceea ce vad acum pe piata cred ca ii confirma spusele. Sau macar partial. Adica, la aceleasi dimensiuni, avem caracteristici de cateva ori mai bune. Poate e inca o problema de compatibilitate (de ce s-ar apuca cineva de facut HDD-uri interne mai mici decat sloturile pe care se pun si ar iesi din standard?). Ad litteram, legea calculatoarelor, care spune ca la fiecare 6 luni puterea de procesare se dubleaza, e falsa.  Ca metafora, merge.

Am vazut TV LED ce nu depasesc cu mult grosimea unei reviste dar au diagonala mult peste metru. Primul meu televizor color avea diagonala 55 si tubul din spate de aproape un metru. Telefoanele au spatiu de n GB, camere foto mai performante decat primul meu Canon si procesoare superioare primului meu PC.
Apropo, chiar am citit un articol la Radu pe blog despre un stick USB de 64 GB. Atat am in prezent pe HDD-ul pe care imi tin sistemul de operare.
Ca sa nu zic unde s-a ajuns cu tehnologia in IT-ul propriu-zis. Desktop-uri cu mii de GB spatiu, RAM peste RAM si mai stiu eu ce alte chestii ce poate nici nu le sesizez. (Aici ma roade o intrebare: acum 6 ani mi-am luat in Pentium 4 cu o frecventa de 3GHZ. Acum 6 ani! Nu cred ca am vazut (in ziua de azi) vreun procesor cu frecventa de 4. Nu vorbesc aici de Dual, Triple or Quad Core. Nu sunt un specialist in procesoare, dar ma gandesc ca nu se insumeaza frecventa daca-i multicore.)

Opteron-ul din poza (AMD Opteron™ 6100 ) are 8 sau 12 nuclee!!! (sursa – inclusiv foto: www.amd.com)

 

La camere foto… Ce sa mai zic? Sunt deja adevarate telescoape iar MP aia sunt de mult din doua cifre.

Unde o sa ajungem?
Unde ne oprim?
Care e limita aia la care metalele isi pierd proprietatile?

Dar mai ales, cat de vizionar trebuie sa fii ca sa aduci ceva nou in domeniul asta?

 

LE: vedeti si Legea lui Moore (via Camil)

3 thoughts on “Micsoram, micsoram. Dar cat?

  1. Nu ii stiam numele. De pe Wiki vad ca am retinut un fel de mit urban si nu legea in sine.

    Merci de completare, Camil!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *