Nu e aceeasi apa?

Nu e aceeasi apa?

Zona de est a Ungariei e impanzita de statiuni cu stranduri termale. Sau nu neaparat statiuni, sunt orase mai mici sau mai mari (daca intindem putin coarda, putem sa includem si Budapesta pe lista asta, chit ca nu-i din est). Clar, vecinii nostri n-au inceput sa scoata bani frumosi din asta de ieri, de azi. Au macar doua secole de cand o fac.

La nici 100 km de granita, gasim stranduri cu 4, 5 sau chiar mai multe bazine, cu tot felul de generatoare de valuri in ele, cu sisteme wellness si pentru relaxare, cu tobogane acvatice de zeci de metri inaltime si peste o suta lungime. Spatii acoperite sau in aer liber, cu restaurante, terase, cafenele… you name it! N-am fost in toate locurile astea, dar pe cele vizitate le-as recomanda in orice moment: preturi mici, servicii de calitate, curatenie, afise in limba romana. Majoritatea celor care se ocupa de business-ul asta vorbesc romana; pana si in Budapesta am intalnit vorbitori de limba romana printre cei ce lucreaza acolo!

Si asta pentru ca locurile astea sunt pline de romani! Care vin din Timisoara, Arad, Oradea sau alte orase din zona de vest a tarii.

Dar romanii se mandresc cu apa lor termala exploatata de peste doua mii de ani! Asa am auzit eu pe la istorie: Herculane, nu? Numai ca acolo totul e o ruina. La propriu, din pacate. Dar hai sa ne referim tot la Campia de Vest. Zona imparte aceeasi panza freatica (sau cum se cheama) cu apa termala ca si Ungaria. De la Timisoara pana la Oradea sunt cateva stranduri ce folosesc aceasta apa. In statiunea Felix se incearca (parca) sa se mai faca ceva, dar niciunde nu am vazut amenajarile de peste granita. De ce la ei se poate si la noi nu? Mai ales cand materia prima, apa termala, nu ne costa nimic? Nici cand e gratis nu stim sa profitam?

Primarul comunei Dudestii Noi din Timis chiar a dezvoltat un proiect pe tema asta dar, de atunci, n-am mai auzit nimic. De ce… nu se stie.

4 thoughts on “Nu e aceeasi apa?

  1. Articolul puncteaza foarte bine problema de accea cred ca raspunsul lu’ zaqk a rezolvat dilema!

  2. Din pacate coruptie si indiferenta. La prima vedere e greu de inteles de ce nu esti lasat sa faci ceva daca dispui de fonduri; la o privire mai atenta observi ca daca cel ce aproba nu castiga nimic, mai bine nu aproba.

    Primaria din Dudestii Noi a prezentat un proiect de furnizare a energiei electrice pentru administratia locala in regim propriu, adica panouri fotovoltice, prin fonduri europene. De ce nu a fost aprobat acel dosar? Nu li s-a comunicat un motiv anume dar e clar ca rau nu puteau face niste panouri in curtea primariei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *