Un nou examen

Un nou examen

Sa zicem ca faci parte din norocosii generatiei tale. Nu! Sa zicem ca esti un adolescent cu capul pe umeri si realizezi ca o carte citita (in plus fata de un alt coleg de-al tau) nu poate fi decat un lucru bun. Si sa mai zicem ca ti-ai sacrificat distractia (fie si numai acum, in clasa a XII-a) ca sa inveti pentru bacalaureat. Si l-ai luat. Cu note bune. Note ce iti permit accesul la orice facultate din tara asta.

Si mergi la o facultate de care tu ai auzit ca e buna. Nu conteaza daca e de stat sau particulara.

Ce te faci daca acolo gasesti acelasi miserupism ca si in liceu din partea profesorilor? Pentru ca ei au deja slujbe in mai multe parti si e greu sa pregatesti ceva interesant pentru mai multe grupe, mai ales cand aproape tot timpul tu, ca si profesor, ti-l petreci la catedra. Si nu mai esti in stare sa tii pasul cu timpul, sa ii predai studentului ce se cere azi in lumea reala?

Cat te faci daca tu stii deja mai multa informatica decat vreo relicva de la catedra ce te pune sa dai examenul in scris la materia lui? Si ala din FoxPro sau ceva ce nu mai exista astazi? Ce te faci daca te ia la ochi profesorul pentru ca ai avut tupeul sa il corectezi atunci cand se lansase in aberatii? Sau cand dai de unul ce iti preda economia dupa aceleasi carti de acum 20 de ani? Sau care are impresia ca raportarile inca se mai intocmesc din calcule facute cu creionul chimic? Bine, un liceean nu are de unde sa stie toate astea. El spera, saracul, sa ajunga la facultate si sa invete ceva din care, apoi, sa castige un ban si sa o duca mai bine decat ai lui.

Dar daca tot avem o rata de promovabilitate atat de mica la bacalaureat (implicit, mai putini posibili studenti), ce ar fi sa dam si profesorilor din facultati niste examene (tot asa, cu supraveghere video) ca sa nu ajungem in situatia paradoxala in care avem mai multi profesori decat studenti? Si chiar mai mult, sa avem studenti mai bine pregatiti si mai aproape de realitate decat cei ce ar trebui sa ii invete!

Se hazardeaza cineva sa prezica si in cazul asta un procent?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *