Suntem prea putini!

Suntem prea putini!

Imi aduc aminte de momentele in care echipele de fotbal din Romania nu se faceau de ras in Europa. Nu erau abonate la finala in fiecare an dar macar sferturi prindeau. Nationala nu juca prost insa ajungea sporadic la turnee finale. Niciun jucator roman nu “presta” pe afara. Nu erau bani multi pe atunci, in niciun caz banii ce se vehiculeaza acum in acest sport.

Dupa revolutie, s-au schimbat rolurile, echipele de club se miscau de parca aveau sireturile legate intre ele. Rezultate… daca zic inexistente, nu gresesc prea mult. Dar am inteles. Bani, putini pana atunci,  n-au mai fost deloc. Europa Occidentala investea masiv in fotbal, Estul nu mai conta la echipe de club. Iar campionatul intern – erau doar exportator. In schimb, nationala scotea sute de mii de oameni (sper sa nu exagerez dar stiu de la Mondialul din SUA din ’94 ca s-au umplut strazile mai ceva ca’n 89) care urlau de bucurie pana isi pierdeau vocile. Eu mi-am pierdut pantofii – tot pe strada – intr-o noapte din aia. Hagi, Ilie Dumitrescu, Raducioiu, Dan Petrescu… jucau fotbal! N-aveam nicio problema sa iti spun primul 11 si rezervele.

Acum? Daca vad undeva echipa de start a nationalei Romaniei, nu recunosc nici 20% din ce e acolo. Numele alea nu imi spun nimic. La fel cum nu imi spun nimic cluburile pe la care au ajuns. Echipele de club (alea ce merg prin cupele europene) sunt doar partenere de antrenament pentru cei cu care joaca.  Otelul Galati o sa fie un nume greu de pronuntat in Champions League si probabil ca o sa se faca foarte repede uitat. Locul doi in campionat inca-i neclar – Vaslui? Poli?  Nu mai vad decat masini tari, pitipoance, scandaluri, barfe si aranjamente spuse pe fata la stirile din sport. La asta se rezuma fotbalul de azi.

Eu inteleg ca suntem mai putini – undeva pe la 20 de milioane – dar chiar si asa… nu putem sa gasim 11 oameni care sa joace fotbal?

Nu o punem de un “Romanii au talent”? Tematic, de data asta?

Asta dupa ce Mitica, Nasu’, Iancu, Mititelu’, Gigi, Borcea si alti co-autori ai dezastrului de astazi isi vor gasi linistea spargand seminte la un joc de table pe bancile din parc! Pensionati anticipat pe caz de boala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *