Boicotati China! Daca aveti curajul…

Boicotati China! Daca aveti curajul…

Cand Franta insista sa mearga mai departe cu testele nucleare efectuate desupra sau in subsolul atolului Mururoa, zeci de reclame cu “Boycott French Wine” umpleau programele de stiri (internetul avea o mai mica influenta, vorbim de 1996 – data ultimului test).

Sursa foto: aici.

Nu pot sa uit acele imagini (foarte bine realizate, de altfel) cu paharul de vin facut tandari de un glont, totul filmat cu o camera de mare viteza. Vinul frantuzesc, probabil si branzeturile, erau cel mai usor identificabil produs din Hexagon. Imi pare rau ca nu le-am mai gasit pe net. Ironiile din media, presiunile publice (demonstratiile in fata ambasadelor Frantei erau ceva la ordinea zilei) si in final, presiunile politice ale marilor puteri, au determinat guvernul de la Paris sa inceteze testele.

Cam asta poate face bicotul international atunci cand o tara greseste (indiferent cum). Dar ce putem facem in cazul Chinei?

Pentru guvernul de la Beijing, drepturile omului sunt doar niste cuvinte. Nu ii impresioneaza. Au contraire, eu cred ca ii cam irita. Dupa Tinenanmen (1989), China a demonstrat ca i se cam rupe de orice zice lumea. Nu ca i-ar fi pasat inainte…  Am aflat de multe dintre masurile luate de guvernul comunist destul de tarziu, cenzura functionand si in RSR, sora mai mica. Unele dintre ele, pe vremea lui Mao, erau de neimaginat. Ce au facut cu tibetanii, iar nu e niciun secret. Sunt 90 de ani de comunism! 90 de ani in care mapamondul a asistat la un spectacol grotesc. Crime, torturi, executii in masa, infometare, exil, genocid! Drepturile omului calcate cu bestialitate in picioare…

Da, sunt actiuni la care trebuie sa raspunzi intr-un fel sau altul. Dar cum?

Cum poti sa boicotezi China, cand eu nu stiu daca am vreun produs electronic in casa NON-MADE IN CHINA!

De la casca bluetooth la televizorul LCD, sunt toate fie fabricate acolo, fie pline de componente chinezesti. Indiferent daca produsul se cheama Nokia, Samsung, Panasonic, Apple sau mai stiu eu cum. Inclusiv veiozele de la IKEA, sunt tot ale lor. Masina pe care o conduc, chiar daca e fabricata (a se citi: asamblata) in Spania, tot plina de subansamble (componentele electronice ala computerului de bord, MP3 player-ul si o gramada de alte chestii) de acolo. Hainele din bumbac, daca nu-s direct import China, au materia prima recoltata tot de pe pamantul chinezesc. Hartie, textile, otel… you name it!

Totul e Made in China!

Sursa foto: aici.

Si daca n-ai facut-o pana in anii ’80, cand influenta Chinei nu era atat de mare in economia mondiala, cum poti sa te opui acestui gigant in prezent? Are vreun sens sa demonstrezi in fata ambasadei? Ca de boicotat, ma indoiesc ca cineva poate sa o faca. Daca o faceam, probabil as fi scris acest articol pe hartie, cu un pix. Sau creion. Sau stilou.

Sau cu pana de gasca, singura unealta de scris de care sunt sigur ca nu-i de la ei.

5 thoughts on “Boicotati China! Daca aveti curajul…

  1. Asta cu drepturile omului… e o abureala pt cei slabi de inger. Se respecta pt romanii din Franta, Italia sau mai stiu eu de unde? Se respecta in RO? Ele exista doar pe hirtie ca motiv de a ataca o tara cind nu-i mai convine lui Pig Brother, gen Irak, Afganistan sau Libia.

  2. In niciuna din tarile de care zici, n-au intrat SUA fara acordul ONU. Si nu prea erau nici ele fara musca pe caciula. Hai sa fim seriosi. Da, motivele implicarii in Irak s-au cam evaporat. Nimeni n-a vazut, n-a mirosit vreo arma chimica. Dar nici nu vad care-i avantajul actual sa-l mai ocupe.
    N-am zis sa-i atacam pe chinezi. Ma intrebam doar: ce poti sa le mai faci?

  3. China a apucat economia mondiala de boase si poate oricand sa o stranga incat sa ii iasa ochii din cap. Nu ai ce sa le mai faci acum. Si in eventualitatea ca ar exista vointa politica sa elimine China din circuitul economc, cum explici asta miilor de intreprinzatori in cautare de profit care si-au extins baza de operatiuni in tara galbena?

  4. Asta, in primul rand!
    Oricum, economia Chinei nu s-a impus prin produse gandite/concepute acolo. China e doar o mare fabrica, fara departament (important) R&D.

  5. Aici s-ar putea ca viitorul sa arate altfel… deocamdata ei isi fac mana copiind BMW, Merc si altele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *