O intrebare de bun-simt

O intrebare de bun-simt

Astazi am fost nevoit sa umblu pe la ghisee, sa imi inmatriculez masina. Stiam din timp de asta, asa ca mi-am facut duplicat dupa fiecare hartie, le-am aranjat pe toate si, cu inima in dinti, m-am dus la mall (cu litera mica, nu-i decat unul, nu-l confundati) sa vedem ce o iesi.

Normal ca, dupa prima coada, am cedat. Asta dupa ce m-am plimbat o jumatate de ora ca sa dibuiesc pe unde  e fiecare ghiseu. Oricum, m-am pus aiurea la coada respectiva, ca nu stiu ce taxa nu platisem…

Cum ma invarteam pe acolo (a naiba potrivire), am vazut un nume self-explanatory pus pe o firma: Intermedieri! Mi s-a aprins beculetul si am intrat, am intrebat de pret, mi-a convenit si am ramas acolo. Am predat actele, toate bune si frumoase. Aproape toate, imi mai lipseste un certificat fiscal, dar aici o sa dezvolt alta data ideea. Cum-necum, tre’ sa il aduc de la Tg-Jiu; altfel e ca si cum n-as fi platit niciun impozit pentru masina. Dar oricum, totul s-a discutat in cel mult 3 minute!

Si atunci, dupa experienta de azi, mi se naste in cap o intrebare…

Daca totul poate fi rezolvat atat de elegant, rapid, fara prea mari costuri (repet, n-am dat o avere la intermediar si daca pui la socoteala timpul pierdut pe la cozi si alergatura intre ghisee, castigul meu e evident), de ce nu face STATUL ROMAN un astfel de ghiseu unic??? As plati fara nici cea mai mica retinere o taxa de procesare sau oricum i-ar spune! De ce isi bate statul roman joc de timpul nostru? Si de nervi…

Dar mai ales: de ce sa iei doar 16% din asa ceva, cand poti sa iei 100%??? 

PS: doua capturi de ecran de pe site-ul Prefecturii Timis exemplifica numarul “redus” de hartii pe care trebuie sa le intocmesti la o inmatriculare.

 

 

 

5 thoughts on “O intrebare de bun-simt

  1. Nu stiu cum e insa, cand mi-am inmatriculat eu masina, totul a fost mult mai simplu. Vizita la RAR si la politie a durat 3 ore in total (cu tot cu timpul dintre cele doua). Ce am avut dinainte a fost confirmarea platii impozitului.
    Sa fie faptul ca era cu 5 ani in urma? Sau faptul ca era in Resita? Nu stiu 🙂

  2. Nu cred ca ar fi durat mai mult de 3 ore. Poate la Resita e totul mai simplu (si in Tg-Jiu e asa, mi-am luat pasaportul in 2 ore – si asta pentru ca printing-ul a durat ceva mai mult) pentru ca exista acel ghiseu unic.
    Eu aici nu ma prind: de ce nu fac de la inceput un singur loc unde sa platesti totate taxele si sa depui toate documentele? De ce trebuie sa mergi la CEC, la Trezorerie, la bla, bla

  3. In Resita mi-am depus actele pentru schimbare de permis in 20 de minute. Putem face comparatii de genul numarul de locuitori (Caras-ul tot putin mai mult decat Timisoara) insa concluzia este una singura: daca sunt asa de multi, de ce nu se simplifica treburile?!?!!
    Vorba lui nenea Iancu, “din aceasta dilema nu putem iesi”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *