Ce s-a ales de Vaterland

Ce s-a ales de Vaterland

Vaterland lui Hitler n-a supravietuit. Nici macar nu s-a nascut!

Germania este azi o tara atat de pestrita incat nu cred ca ai vreodata sansa sa fii intr-un vagon de U sau S Bahn doar cu nemti autentici.

De europeni e plin: est-europeni – preponderent non-turisti, restul – la plimbare. Sarbi, rusi, romani, polonezi. Deductie bazata pe limba. Maghiari, aproape absenti! Nu retin sa fii auzit vorbindu-se ungureste pe unde am fost.

Prezenta turcilor are ceva vechime si din cate  am putut sa vad, s-au integrat foarte bine. Restaurantele lor sunt pline, la fastfood-urile lor e intotdeauna coada (cele venite de peste Ocean n-au atat de multi clienti si nu numai pentru ca au preturi mai mari ci si pentru ca la turci gasesti absolut orice). Turcii si kurzii, impreuna, reprezinta a doua comunitate din Germania.

Italienii sunt si ei prezenti. La fel, in servicii – restaurante, cafenele. Sunt locuri in care poti vorbi in italiana chiar si cu ospatarii.

Asiatici sunt peste tot. Si ei se ocupa cu aceeasi “industrie” a alimentatiei publice. Cam orice tara din Asia de Est si Sud-Est are cel putin un “consulat” in orasele mari ale Germaniei. Indienii fac, oarecum, exceptie. Ei mai au un domeniu: IT.

Africa e si ea prezenta. Dar populatia de culoare nu e atat de numeroasa ca cea venita din Asia.

Despre Americi, e cam greu de spus ceva. In afara de cativa peruani (sau ceva pe acolo) ce cantau la instrumente traditionale (da, exact ca cei de pe la noi), nu am vazut. Si pe aia as putea sa ii incadrez la capitolul: “turisti”.

S-ar putea sa fie altfel in oraselele mici (dar nu suburbiile, acolo regasim acelasi melanj) sau in fosta Republica Democrata. Zonele alea nu atrag atat de mult imigrantii.

De curiozitate am cautat statistici despre populatia Germaniei. Soc total! Sa fie contrastul populatiei non-germanice atat de puternic? Dar apoi am vazut asta:

  • Turkish = (2.1%) 1,713,551 ; including those with German citizenship and ancestral background almost (5%)= 4,000,000

Si mi-am dat seama ca nicio statistica din lume nu mai poate evidentia realitatea. Un copil ce reprezinta a doua generatie nascuta acolo nu mai are identitatea nationala a bunicilor. El e neamt! Si e acceptat si tratat ca atare! Chiar daca in familie va folosi intotdeauna o alta limba.

La nici saptezeci de ani de la caderea Reichstag-ului,  Germania este un puzzle imens. Si nicio piesa de acolo nu e in plus. Iar faptul ca aceasta tara e motorul economic al Europei si singurul sustinator al monedei comune sunt cele mai bune argumente ca Hitler a fost mult prea departe de adevar!

Vaterland, de fapt, exista. Dar nu e numai al nemtilor.

 

5 thoughts on “Ce s-a ales de Vaterland

  1. Nu sunt complet de acord. Nu s-a nascut viziunea lui Hitler insa nici populatia imigranta nu s-a integrat asa cum trebuie. Dupa cum zicea Merkel (in octombrie 2010): multikulti a esuat lamentabil. Prea multe comunitati de turci care nu interactioneaza cu exteriorul! Si exemplele cred ca ar putea continua!

  2. Pai acolo am vrut sa bat si eu cu “a doua generatie nascuta in Germania”. Sunt cetateni germani cu drepturi depline dar vorbesc intre ei NUMAI in limba turca. Nu e vina statului in cazul asta. Identitatea nationala a disparut in sensul ca nu se va intoarce niciodata in Turcia pentru ca n-are sens sa o faca. Tara lui materna e alta.

  3. Identitatea nationala s-a dus, a ramas doar cea culturala. Ori aia e cea care da cele mai mari batai de cap tuturor! Parafrazandu-te, Germania este un puzzle, dar nu unul prea reusit, dpdv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *