De cine ne ascundem?

De cine ne ascundem?

Cred ca si voi ati observat acelasi comportament. (Unii sigur, doar ce am citit la Arhi pe blog cat de ironic a fost cu acelasi lucru. De acolo mi-a venit si ideea.)

Am avut sansa sa calatoresc foarte mult in Europa in ultimii ani. Si pot sa spun ca am observat un comportament absolut incredibil la romani (ok, incredibil in acceptiunea mea): jena cu cei din aceeasi tara ca si ei!

De fiecare data cand romanii de pe afara aud vorbindu-se limba materna prin alte locuri (unele nici macar prea indepartate) au un rictus dispretuitor si ii auzi cum isi declara oful familiilor – in romana, de parca nu i-as intelege: “Ia uite, domnule, mai sunt si alti romani pe aici?”

Nu, tu esti singurul roman pe o raza de 1000 km! Incredibil! Bai, meltene! Un zbor cu Wizz-ul, daca-i facuta rezervarea atunci cand trebuie, ma costa cat un DVD cu un film nou. DVD, nu BlueRay! Si tu te miri ca ne intalnim in mai stiu eu ce destinatie acoperita de compania de mai sus? Te miri ca ma auzi vorbind romaneste in Budapesta? In Viena? Cand fac mai putin cu masina pana acolo decat pana la Cluj? Cand imi pot face o rezervare la un hotel decent (decent – cu referire la bani) doar din doua-trei click-uri?

Ce ti-am facut sa-ti fie jena cu mine? Ca nu arunc hartia pe jos? Nici acolo si nici in tara? Ca nu scuip pe strada? Ca nu injur? Ca nu fur? Ca stau la rand si astept in liniste fara sa am impresia ca imi cad gradele daca o fac? Ca incerc sa nu fac risipa de nimic la hotel chiar daca totul e platit? Ca respect legea, indiferent de tara in care ma aflu?

Hai, zi-mi! Chiar vreau sa stiu ce naiba am putut sa iti fac de ti-e jena cu mine?

Si stii ce? Mie nu mi-e jena cu tine in afara granitelor! Mie imi e tot timpul! Si mi-ar fi jena cu tine si daca am fi amandoi nemti sau rusi sau norvegieni sau orice alta natie. Mie mi-e jena cu tine ca om! Ca specie, intelegi? Mi-e jena ca n-ai evoluat indeajuns si ai ramas la stadiul de primata. Dar una cu pretentii! Procreeaza si da-le si copiilor tai aceeasi educatie. Ca, oricum, nu prea are cine sa pice bacalaureatul, mai nou.

Am vorbit doar de turisti! Nu de cei ce locuiesc in diaspora sau de cei care studiaza prin alte tari. Comportamentul acestora din urma este unul decent si laudabil. Sunt oameni ce conduc multinationalele chiar de acolo, de la ei, din HQ. Oameni ce proiecteaza autostrazi si pasaje subterane imposible. Oameni ce invata in Universitati cu renume, nu fantome de-astea de pe la noi. Oameni ce fac curat in mall-urile lor sau prin hoteluri, dupa turisti ca cei de mai sus. Oameni care au avut curajul sa plece de aici doar pentru a avea o viata.

O viata! Nu una mai buna…

 

One thought on “De cine ne ascundem?

  1. Mie mi-e groaza de cei care arunca pe jos cu hartii, care scuipa, care put. In Viena am ascultat amuzat timp de vreo 10 minute, asteptand tramvaiul, cum un turmentat incerca sa isi convinga iubita sa il ierte pentru ca a facut oarece aseara, dar nu a insemnat nimic…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *