Românii sunt… (final)

Românii sunt… (final)

…naivi. Dar nu în sensul peiorativ. Şi mai ales cei care au gândit promoţia. Nu mă leg de detaliile tehnice pe care nu le cunosc. Nu ştiu ce înseamnă să bombardezi Google cu articole care să ajute la auto-complet-ul “Românii sunt…”. Poate intenţia lor a fost bună. Dar românii nu au fost şi nu vor fi vreodată un substantiv colectiv. Nu avem toţi aceleaşi defecte, aşa cum nu putem avea aceleaşi calităţi. Nu vreau să răspund pentru cei care fac tâmpenii, dar nici nu îmi asum vreun merit pentru succesul altora. Cum pot să pun un titlu altfel decât: “Românii sunt diferiţi”? Pentru că aşa suntem!

Fără să mă laud, ceea ce fac eu e departe de ceea ce face unul care merge “la produs” în Occident. Nici măcar nu ştiu ce înseamnă asta şi dorm mai liniştit dacă nu aflu! Dar nu văd niciun motiv pentru care ar trebui să spăl în vreun fel ruşinea făcută de astfel de elemente. De ce să o fac? Vreau un singur motiv! Vreau să-mi spună cineva că, după ce unii dintre noi vor scrie, oamenii aia care au contribuit decisiv la ceea ce afişeaza astazi Google, se vor schimba. Dar nimeni nu îmi poate promite aşa ceva. Românii sunt aşa cum sunt. Şi cele zece rânduri ale mele nu vor schimbă nimic. Nici măcăr rezultatele motorului de căutare.

Iar educaţia nu se face pe internet, când lipsesc primii şapte ani de acasă şi următorii (măcar) doisprezece de şcoală…

PS: staţi liniştiţi, dacă vor cu adevărat să vă caute pe Google, vor folosi criterii extinse de selecţie şi vă vor găsi. Nimeni nu generalizează, nimeni nu face din Google zeul la care să te închini în fiecare zi. Nimănui nu îi pasă de auto-suggest-ul ăsta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *