Trasabilitate

Trasabilitate

ShortSkyLockup

Conform DEX-Online: „TRASABILITÁTE, trasabilități, s. f. Caracteristica unui sistem de asigurare a calității de a permite regăsirea istoricului, a utilizării sau a localizării unei entități (produs, proces sau serviciu) prin identificări înregistrate. – Din engl. traceability.

Despre Dole am auzit prima dată după 1989… La câțiva ani buni, chiar. Și nu știam prea multe. Poate doar că făceau compoturi foarte bune, mai ales din fructe exotice. Apoi am găsit primele fructe de la ei: cred că erau ananas și mango. Banane, mai puțin. Rămâneau în topul preferințelor cele de la Chiquita și Columbia (parcă așa se numeau… aveau o etichetă roșie), ca o mică nostalgie din timpurile în care le uscam pe ziare, undeva cât mai sus – pe șifonier, că acolo era cel mai cald.

Dar, inerent, am schimbat și marca preferată, găsindu-le tot mai greu pe cele două de mai sus. Și nu-s rele deloc nici Dole. Am luat în weekend. Și mi-a atras atenția un cod de pe eticheta lipită pe fruct. De fapt, sunt două chestii pe eticheta aceea. Un cod și un link: http://www.dole.eu/dole-earth/farmcode.html

E ca în imaginea de mai jos:

Screen Shot 2013-03-18 at 2.22.29 PM

Dați un click+zoom dacă nu se vede…

Mă gândesc că toată treaba asta a plecat de la psihoza produselor „bio” și „eco” din ultimul timp. Sincer, nu mă încadrez la targetul direct al acestor campanii, dar mi-a plăcut ce am găsit pe site-ul Dole. Poți, prin intermediul codului, să descoperi „locul de naștere” al bananei pe care o mănânci (al lotului întreg, nu-i vorba de cod individual). Interacțiune și informație. E prima dată când văd așa ceva, raportat la zona (și nu vorbesc de cea geografică) din care produsul face parte.

E interesant, chiar foarte interesant. Și puteți să vă plimbați pe acolo chiar și fără cod.

Sursa foto: aici și aici.

3 thoughts on “Trasabilitate

  1. Pe dulap nu se puneau ca sa se coaca? Eu tin minte bananele verzi, tari ca piatra, pe care le cumparau ai mei, cand se gaseau. Urma o saptaman de asteptare si de verificare in fiecare zi daca s-au copt sau nu minunatiile de pe dulap.

    Cand ma gandesc ce nenorotici am fost… imi vine sa spun: fir-ati ai dracu’ de comunisti!

  2. @George: Da, da! La copt erau puse, altfel nu puteai sa le decojesti. Nici vorba sa le mananci!
    Ironia e ca, acum, le caut pe cele verzi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *