Ultima Thule

Ultima Thule

In mod normal, acest cuvant e defectiv de plural. Iar sensul o sa fie putin denaturat. Chiar daca una dintre tarile de care o sa vorbesc e denumita si “de Nord”…

Republica Cuba si Republica Populara Democrata Coreeana.

Acolo nu se intampla nimic. Pana cand? Atat de bine sa functioneze cenzura? Sau ne-am facut toti o impresie gresita despre ce inseamna o societate democratica…

Nu, nu cred. Cred doar ca in cele doua tari (cel putin in RPDC) se moare de foame la propriu, nici vorba de twitter, facebook, internet, telefonie mobila. Sistemul opresiv a atins un maxim absolut. Coreea de Nord are prima armata din lume ca si numar de angajati permanenti si nu cred ca se mai indoieste cineva de motivul pentru care s-a ajuns aici. Amenintarea externa e doar asa, de fatada.

Cuba, o tara la fel de saraca, beneficiaza de aceeasi reclama ca si statele Asiei de Sud-Est: turism sexual. In afara de asta, mai are rom, zahar si trabucuri. Atat. In rest, parca tara asta a oprit timpul in loc, undeva in anii ’60. Masinile care inca mai circula pe strada folosesc ceva amestec provenit din aceeasi trestie de zahar ca si combustibil si arata ca dintr-un film clasic. Exista resort-uri, dar sunt cu circuit inchis. Politie politica pe strazi, oameni suspiciosi peste tot.

Ceva le leaga, insa. Au locuitori care isi iubesc, pana la adulatie, liderii. Nu ma poate convinge nimeni ca, intr-un reportaj realizat cu camera ascunsa, gestul de ridica osanale in fata tabloului defunctului Kim Ir Sen, e un simplu teatru sau e facut de teama. Cuba a stat cu sufletul la gura cand Fidel era adunat de pe jos de securistii lui sau a iesit in masa, pe strazi sa-l sprijine!  Cubanezii si coreenii sunt victimele unei operatii de lobotomie in masa. Dar, pe langa trecut, lor li s-a luat si dreptul de a mai spera la ceva mai bun, in viitor.

Si sunt mult prea apasati de nevoile primare, ca sa mai aiba puterea sa isi ridice vocea si sa isi ceara drepturile.

Mai e ceva de spus? Ma indoiesc.

Aceste tari sunt condamnate, definitiv si irevocabil, sa ramana un experiment.

15 thoughts on “Ultima Thule

 1. Experiment al cui? Pentru ce? Care este scopul? Ce s-a incercat a se dovedi? Ignoram spalarea creierului, a fost dovedita deja. Altceva?

 2. Comunismul, in sine, a fost un experiment. In Europa, in Asia (China o va rupe, incet-incet, cu trecutul) sau in Africa a esuat.
  Cele doua tari fac exceptie…

 3. Daca e un experiment inseamna ca a fost si omul de stiinta. Ma indoiesc ca Fidel e acela. Sau Kim Ir Sen. Sau Che. Cred ca pe ei i-a manat doar dorinta de putere. Una absurda, irationala!
  Asadar… cine e artizanul experimentului?

 4. Ei, nu chiar “om de stiinta”…
  Cineva tot e autorul moral al comunismului! Sigur nu-i folclor!

 5. Mi-a trecut prin cap, la un moment dat, ca biserica crestina (mai exact cea catolica) e vinovata. N-am stat sa sap dupa mai multe detalii, dar asa am eu un feeling.
  Oricum, totul s-a intors impotriva lor. Impotriva religiei, in general…
  N-am autorul experimentului.
  Tu la cine te-ai gandit?

 6. “Autori”, in sensul “proiectarii” experimentului ar putea fi considerati Marx, Engles. Executanti: Lenin, Stalin si restul gastii.
  Din aceeasi tema, nici Hitler ca doctrina n-a fost prea departe. Ambele regime, doctrine urmareau crearea “omului nou”, iar pentru a face loc lui, trebuia indepartat omul de tip vechi.
  Hitler a facut-o prin razboi, Stalin, Lenin prin foamete.
  Face-ti-va timp pentru asta:http://www.jurnaltv.ro/video/The_Soviet_Story_Povestea_sovietelor_incredibil

 7. Pingback: Mr. Madpenguin
 8. @madpinguin: am vazut, foarte interesant si dureros. Face parte din viata, am putea spune.
  @cosmin: la firma la care lucram inainte gasisem o metoda sa ne influentam factorul de decizie. Cand discutam un nou feature, prezentam cel putin 2 moduri in care se poate face un lucru. Unul era cel preferat de noi, celalalt(celelalte) era(erau) ceva ce stiam ca nu va accepta niciodata. Asa ne asiguram ca lucrurile se intampla cum voiam noi 😛

  Ei bine, oamenii au vazut ca in comunism nu e bine (Europa de Est, Rusia, China). Unele voci discuta despre iminenta unui guvern mondial, contruit pe principii “sanatoase”, vestice. Esticii viseaza la traiul usor al vesticilor de cand Armata Rosie i-a eliberat.

  Draw the line, do the math! Poate, in aceasta directie, si biserica a avut un rol crucial. Nu vom sti niciodata (noi, cei de acum) poate peste generatii va iesi la iveala, dupa cum a iesit la iveala si adevarata natura a inchizitiei si a cruciadelor.
  Ceea ce cred ca a pus bete in roate acestui plan a fost aparitia miscarilor nationale. Oricum, ideea de natiune este pe moarte. In cateva decenii nu vom mai da 2 bani pe ea!
  Ne vom intoarce la adevarata sursa de putere a unei zone: BANUL! Indiferent de cine il face!

 9. “Cand discutam un nou feature, prezentam cel putin 2 moduri in care se poate face un lucru. Unul era cel preferat de noi, celalalt(celelalte) era(erau) ceva ce stiam ca nu va accepta niciodata. Asa ne asiguram ca lucrurile se intampla cum voiam noi” Buna asta! O sa o folosesc si eu! 🙂

 10. Iti trec ultimul comentariu la “Spam”. Si dau vina pe BitDefender Antispam. 🙂
  Apoi fac un SLA in care scriu ca, daca in 10 minute de la un comment n-ai zis “Nu”, inseamna ca-i “Da”! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *