3R

3R

 Nu sunt un nostalgic al vremurilor trecute, cand eram condusi de comunisti. Dimpotriva, i-am urat si ii urasc si acum. Dar imi aduc aminte de un lucru bun de atunci: exista un program denumit 3R (reconditionare, reciclare, refolosire) si, culmea, chiar functiona! Nu mai tin minte cum era cu metalele, dar restul (sticla, hartie) se puteau vinde la niste gherete amplasate cam prin fiecare cartier. Puteai sa aduci sticla si luai bani pe recipient (daca era intact) – cred ca din doua sticle de 1 l scoteai o intrare la strand. Cumva, era organizat tot procesul asta de colectare.

Astazi, desi ai putea face o super-afacere din asta (unii au facut-o, deja – Silviu Prigoana), sunt bani europeni care sa iti sustina investitia, zaresti doar pe ici-pe colo cate o pubela pentru colectare selectiva.  Si chiar daca sunt, se ridica in acelasi timp cu gunoiul menajer, in aceeasi masina! Asta in conditiile in care deseurile din hartie sau plastic ne sufoca (inca putin si o vor face la propriu!). De sticla, nu stiu unde gasesti vreunul. Gropile de gunoi sunt acum munti!

Am tot auzit la stiri vorbindu-se despre alge – cica ar fi un bun ingrasamant natural. Am gasit si aici ceva despre asta. Din nou, cu fonduri din afara tarii, s-au facut cercetari si vor sa obtina brevet pentru ceea ce au descoperit. Macar atat, daca tot nu o s-o folosim in Romania, sa luam bani atunci cand o folosesc altii.

Dumnezeu iti da, dar nu-ti baga si in sac!

PS: Am inteles ca sunt costuri destul de mari de reciclare pe tona de plastic dar si pe cea de hartie, de aceea doar metalul are mare cautare. Altfel s-ar “fura” toate PET-urile aruncate peste tot pe unde vezi cu ochii! Eu nu prea cred asta! Cred doar ca e mai usor sa furi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *