CD, DVD și ce-o mai fi…

CD, DVD și ce-o mai fi…

La început a fost cartela perforată. Sau așa știu eu… După aceea, au fost benzile magnetice. Și dischetele. Unele, mai mari decât o tabletă din zilele noastre. De 8, de 5 și de 3. Nici vorbă de unități optice. Nici nu era nevoie, puține aplicații aveau nevoie de mai mult de 1.44 MB. Când Microsoft s-a hotarât să scoată un sistem de operare care nu mai încăpea pe o dischetă, compact discurile au rezolvat problema.
DVD-ul s-a descurcat și el bine. Nu mai știu când a apărut, dar și-a trăit și el viața. Cu Blu-Ray n-am interacționat până acum, mă bate gândul să îmi iau un player, dar parca nu-i mai văd sensul… Discurile sunt foarte scumpe, iar dacă un film e mai ieftin, clar e o porcărie! 🙂

Mai au sens, în general, astfel de unități (optice)?

Soluțiile de stocare sunt acum altele. Vrei să ai toate pozele din concediu, la cât de mari sunt acum, clar ai nevoie de un hard-disk extern. Nu văd nicio altă soluție. Vrei transfer de documente sau de orice altceva? Ai stick-uri USB la capacități amețitoare. Sau ai cloud-uri. Deocamdată, limitate. În viitor… virtual infinite.

Se pierde sensul cercetării pentru dispozitive optice. Pay-per-view television, internet, se găsește o soluție pentru orice. Ai totul printr-un fir. Sau wireless. Lumea s-a schimbat. Lumea e mobilă. Foarte mobilă. De ce să mai stocăm pe ceva atât de greoi de transportat și, totodată,  fragil?

Sursa foto: aici.

3 thoughts on “CD, DVD și ce-o mai fi…

  1. Răspunsul meu este: Stocăm amintiri ca să nu le uităm de tot. Le punem pe ce avem la dispoziție și le transferăm atunci când apare ceva mai bun…

  2. Cloud-ul se foloseste de dispozitive de stocare pentru a-ti salva datele. Noi nu stim pentru ca nu ne intereseaza, la urma urmei, dar in spate sunt uneori mii de benzi magnetice sau discuri pe care se face back-up.

  3. Eu ma gandeam doar la noi, la “end-user”-i…
    Dar sunt tare curios cum se face stocarea pentru milioane (miliarde?) de utilizatori de internet. Pe ce suport? Ca banda (desi cea mai sigura!) e cu acces secvential, deci incet. Hard-diskuri?
    Nu imi pun problema pentru companii, acolo e cu totul altceva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *