Ce-i cu legea asta?

Ce-i cu legea asta?

Nu m-am uitat pe legea privind obligativitatea anvelopelor de iarna in sezonul rece, stiindu-ma la adapost. Am astfel de anvelope inca din prima iarna a anului achizitiei autoturismului, chiar daca nu ma obliga nimeni. Dar era vorba de siguranta mea. Azi-dimineata, am auzit la stiri ca insemnele si marcajele de pe acestea (by the way, sunt pictograme recunoscute international!) nu sunt suficiente. Ca sa nu iei amenda, ar trebui sa ai un certificat de la producator/vanzator prin care sa dovedesti (si in scris) ca sunt cauciucuri de iarna!

Eu n-am tinut nici factura si nici certificatul de garantie. Cat despre certificatul ala, nici macar nu stiu daca l-am primit. Poate ca era printre hartii. Dar nefiind echipament electronic, nici prin cap nu mi-a trecut sa le tin! Ce sa fac cu garantia pentru pneuri, cand gropile de pe la noi vor ascunde, fara indoiala, orice defect din fabricatie.

Si acum, eu ce fac? Ma cert cu agentul de la circulatie? Chiar daca eu sunt echipat pentru iarna? Pentru ca, daca legea e asa cum am zis si se aplica ad litteram, sunt contravenient si are tot dreptul sa imi dea amenda.

Sunt tare curios, cati dintre posesorii de autoturisme au mai pastrat hartiile alea?

Sursa foto: aici.

 

8 thoughts on “Ce-i cu legea asta?

  1. Nu le-am pastrat. Legea nu spune nimic de certificatul de garantie. Nici de pictogramele respective. Directiva europeana spune doar de combinatiile de M si S. Atata tot. Pictograma aia cu creasta muntoasa si fulgul de nea este pentru SUA (e un marcaj al societatii de testare a materialelor din SUA). Ultima data cand am verificat, eram inca in Europa, cu legile UE. Pictogramele alea – sa imi fie scuzat – sunt pentru cei idioti care nu stiu ce inseamna M si S. Lumea veche e mai inteligenta de atata… speram eu. Poate m-am inselat, tinand cont de ineptiile pe care le aud la tv despre legea anvelopelor de iarna.

  2. Conform OUG 5/2011 iei amenda daca esti prins pe zapada, polei sau gheata cu cauciucuri de vara (PS. Nu este mentionata perioada! Deci daca in iunie ai zapada . Cauciucurile de iarna sunt definite conform Directivei Europene 23 pe 1992 (desi in aceasta directiva sunt mentionate cauciucuri de zapada) ca fiind cele cu marcajul M+S, M&S, M.S, M.S.
    Restul e istorie!

  3. Legea e una, realitatea e cu totul alta. Si pana la un punct, e normal sa fie asa.
    Sunt aproape sigur ca daca Ion pleca dimineata pe soare si seara ar fi zapada, politistul din sat s-ar rezuma la o atentionare si sfatul de a-si pune anvelopele de iarna cat mai rapid.
    Ce sa mai vorbim de certificate si garantii…

Leave a Reply

Your email address will not be published.