Deta, the new Chicago

Deta, the new Chicago

Luati drept sarcasm titlul acestei postari… Nu de alta, dar sa spun ca-i doar o ironie, e prea putin, mult prea putin. Si nu vreau sa jignesc locuitorii acestui orasel. Tinta mea e cu totul alta!

Sa vedem ce zice site-ul oficial al orasului:

“Datele ultimului recensamant al populatiei din anul 2002 efectuat pe teritoriul Romaniei arata ca populatia orasului este de 6.418 locuitori, din care 69,49% sunt de nationalitate romana, 16,44% maghiara, 5,54 % germana, 4,34% sarba, 3,44 romanes (tiganeasca) si 0,75 % alte nationalitati.”

Da! 6418 locuitori! Pentru bucuresteni, ar fi un cartier? Nu cred, cel mult cateva blocuri puse la un loc.

Si oraselul asta tine prima pagina a stirilor la TV, pe internet si in presa scrisa! Probabil ca si in Radio, dar acolo nu le ascult. Eu raman perplex! Fapte ca cele intamplate in Deta nu sunt noutati. Golani ca cei de acolo – progenituri de primari, prefecti sau parlamentari – sunt absolut peste tot. In orice oras! Nu credeti? Luati la rasfoit presa locala si o sa aveti o imagine edificatoare.

Departe de a fi vorba de ceva politic (va inselati daca aveti impresia ca beizadelele – pacat ca a trebuit sa facem asa ceva cu acest cuvant! – dau vreun banut taticului primar), e vorba doar infractionalitate infaptuita sub ochii semi-inchisi ai celor care ar trebui sa vegheze la aplicarea legii. Dar, din nou, nu-i un caz singular, nu e ceva iesit din comun. E realitatea zilelor noastre. Din pacate. Sunt doua clanuri rivale ce isi impart prada. Si se pare ca unul dintre ele a calcat in zona celuilalt. Egal: CONFLICT. Cum a fost si in Piatra Neamt! Mai stiti ceva de cazul acela? Masuri luate impotriva sefilor din Politie? Buna gluma, nu?

Doar ca acum s-a intamplat un nefericit cumul de evenimente (nepotism, infractionalitate de tipul crimei organizate si reprezentanti media) in acelasi loc.

Si acum ce facem? Punem toate tunurile (media) pe oraselul asta si ii lasam pe altii (mai inteligenti, n-au scos cutitele, sabiile si pistoale pe strada!) sa isi vada, in liniste, de colectarea taxelor de protectie.

Poate ca statul ar trebui sa se gandeasca la un sistem de impozitare al acestor “taxe”. Taxa la taxe, nu? Sa stim, macar, ca statul se implica, si el, cumva.

beizadeá, (beizadéle), s. f. – Principe. Titlu rezervat în vechime fiilor domnitorilor sau celor care au domnit. – Var. b(e)izdadea, bez(d)adea, be(i)zadea etc. Tc. begzade (Seineanu, II, 45). Conform Dexonline.

3 thoughts on “Deta, the new Chicago

 1. Pai statul deja-ti colecteaza “Taxa de protectie” prin Impozite si TVA, unde TVA-ul este o taxa impusa cu forta, nu ne-a intrebat nimeni daca’l vrem :D.

  Salariul este impozitat cu 16% iar cand cumperi platesti un produs sau serviciu, obligatoriu platesti catre stat 24% TVA.

  Asadar 16+24=40% din banii munciti de tine din greu tii ia statul ca taxa de protectie … fie ea sociala, sau de alta natura, dar in final este acelasi BIR pe care’l platim de sute de ani catre smecheri!

  Un lucru pe care totusi trebuie sa’l retina romanua: nu primiti produse fara bon fiscal, pentru ca in felul acesta sunteti inselati, vanzatorul ori va suprataxeaza cu 24%, bani care nu “i se cuvin” lui ci statului.

  Desigur, daca marfa este mai ieftina cu 24% decat ar trebui atunci: verde la cumparaturi si fara bon 🙂

 2. @ByRev: cateva corectii, privind taxa de protectie pe care ti-o ia statul.
  1. Presupunand ca ai 100 de lei, statul iti ia 16% din ei ca impozit, mai ramai cu 84. Daca pe astia ii folosesti pe toti la cumparaturi, de fapt cumperi de 67.74 lei. (67.74*1.24 ~ 84 lei). Concluzia: impozitarea se face cu 32% nu cu 40%. Nu-i asa ca pretul psihologic functioneaza?
  2. TVA are o istorie de cateva decenii, nici pe departe sute de ani.
  3. Impozitul pe venit iarasi este de factura recenta. In vremuri de demult plateai taxa pe numarul de ferestre de la casa, taxa pe fum, taxa pe existenta ta etc. Parca-i mai bine acum, nu?

  Din taxele pe care le platesti tu strangand din dinti si injurand pe guvernanti se platesc soselele, scolile, spitalele, politia, armata. Ahh, daca vrei sa discutam despre CUM se folosesc banii astia, e o alta problema. TU ce faci in privinta asta? In afara de a da spaga la functionari ca asa merge mai bine sistemul, perpetuand greselile lui?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *