Dilema

Dilema

Prin liceu, urmaream un serial difuzat pe ProTV: Picket Fences. Un episod mi-a ramas si acum in minte. Sau mai exact, subiectul acelui episod.

Iata-l mai jos, in cuvintele mele…
Un hot te abordeaza in momentul in care vrei sa urci in masina. Are un cutit in mana cu care te ameninta. Esti in Statele Unite, deci ai voie sa porti arma de foc. Profiti de o clipa de neatentie a celui din fata ta, o scoti si o indrepti spre el. Il somezi sa se intinda pe jos, cu fata la pamant, ca sa fii sigur ca nu mai reprezinta un pericol pentru tine si te pregatesti sa anunti politia. In acel moment, hotul te agreaseaza si psihic: “Daca ajung in puscarie, voi afla cine esti, unde stai. Pentru tentativa de talharie o sa primesc cel mult * ani. Cand ies, o sa te gasesc. Si atunci si tu, si familia ta, veti plati din plin.”
Cred ca, indiferent daca acest dialog are loc sau nu, in acele momente in care esti in avantaj in fata lui, te gandesti ca, intr-o buna zi, va iesi din puscarie si te va cauta. Si nu poti sa fii tot timpul pregatit sau inarmat. Si atunci, trece el in avantaj.
Esti singur in parcare, nu-s sanse sa te vada cineva.
Ce faci? Il lasi sa vorbeasca si chemi pe cei in drept sa impuna legea?
Sau elimini orice posibila amenintare din viitor, prin aceasta intelegand ca folosesti arma de foc si il ucizi?

Te face alegerea ultimei variante un criminal?

 

4 thoughts on “Dilema

  1. Da, te face, din punctul de vedere al legii. Din punctul de vedere al curatarii speciei de elementele nocive, esti un salvator, un erou! Insa, pana una, alta, trebuie sa respectam legea!

    In cazul multora sunt doar vorbe!

  2. Poate chiar sunt circumstante agravante. Cred ca se incadreaza la omor calificat (premeditare) conform Codului Penal (art. 20). Ai avut discernamant, ai analizat si abia apoi ai facut-o.
    Ceea ce nu cred ca se va intampla, e aplicarea pedepsei intr-un astfel de caz.

  3. Pentru un portofelul, cred că mai bine- îl lasi în pace….
    În această situație, da.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *