Mă îndoiesc că am vreodată certitudini

Global System for Mobile Communications

Etichete: ,

In ultimul timp, parca n-am mai auzit sintagma asta pe la niciun operator de telefonie mobila. Stiu ca e un standard (european?) de comunicatii mobile. Cand Zapp parea ca intra peste Connex si Dialog, auzisem si de CDMA, era standardul lor. Intre timp, Zapp nu mai e prezent decat pe net, n-am mai vazut nici macar vreun magazin de-al lor, reclamele lor lipsind cu desavarsire atat din online, TV sau radio, cat si din afisajul stradal. Probabil ca businessul lor e cam gata. Dar ei erau singurii cu un alt standard de comunicatii mobile.

Desi, statistic, GSM e folosit de 80% din piata, iar retelele HSDPA sau HSUPA sunt tot parte a GSM, acronimul asta a disparut din vorbirea curenta.

Suna perimat sau de ce?

 

10 comments

 1. GSm nu cumva e standardul 2G? Acum discutam de 3G, cu UTMS. Chestii complicate!

 2. Cum 3G-ul pot sa-l activez/deactivez direct de pe telefon, am crezut ca e parte din GSM, folosit doar pentru date. 🙂 M-am uitat pe Wikipedia, dar m-am pierdut in abrevieri.

 3. Zapp a fost preluat de Cosmote.(http://www.arenait.net/2009/07/01/cosmote-a-cumparat-zapp.html)
  Tot din wiki: “3GPP se bazează pe specificaţiile GSM şi se referă la arhitecturile transmisiilor radio, reţelei centrale (core network) şi de servicii pentru standardul UMTS.” unde 3GPP=3G
  http://ro.wikipedia.org/wiki/3G

  Cred ca GSM nu se mai foloseste pentru ca a fost inlocuit de sintagme care se refera la nise/subdiviziuni ale GSM, care sunt in centrul atentiei acum.

 4. Wiki stie, dar e nevoie de studiu pentru a clarifica problemele!

 5. Eh, ce sa fac, n-am background-ul tehnic in Telecomunicatii. Las’ ca ma pun la curent, am prieteni prin Alcatel 🙂

 6. http://ro.wikipedia.org/wiki/GSM
  Tot de la wiki:
  “GSM […] este cunoscut și sub denumirea de 2G (generația a 2-a). NMT aparține de 1G, iar UMTS și standardele similare aparțin de 3G.”

 7. Dar mai exista? Adica, mai vorbeste lumea la terminalele lor? Mie imi placeau, cel putin pe segmentul business erau ok.

 8. So, GSM is dead, long live 3 (4…) G!

 9. Zapp? Nu stiu. Insa la vremea lor erau revolutionare! S-a terminat insa!
  Dupa 4G ce va fi?!

 10. HSUPA este uploadul de mare viteza de la HSDPA, tot in 3G face parte. Probabil ai vrut sa te referi la HSPA+ (prezent si in Romania)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *