Global System for Mobile Communications

Global System for Mobile Communications

In ultimul timp, parca n-am mai auzit sintagma asta pe la niciun operator de telefonie mobila. Stiu ca e un standard (european?) de comunicatii mobile. Cand Zapp parea ca intra peste Connex si Dialog, auzisem si de CDMA, era standardul lor. Intre timp, Zapp nu mai e prezent decat pe net, n-am mai vazut nici macar vreun magazin de-al lor, reclamele lor lipsind cu desavarsire atat din online, TV sau radio, cat si din afisajul stradal. Probabil ca businessul lor e cam gata. Dar ei erau singurii cu un alt standard de comunicatii mobile.

Desi, statistic, GSM e folosit de 80% din piata, iar retelele HSDPA sau HSUPA sunt tot parte a GSM, acronimul asta a disparut din vorbirea curenta.

Suna perimat sau de ce?

 

10 thoughts on “Global System for Mobile Communications

  1. Cum 3G-ul pot sa-l activez/deactivez direct de pe telefon, am crezut ca e parte din GSM, folosit doar pentru date. 🙂 M-am uitat pe Wikipedia, dar m-am pierdut in abrevieri.

  2. Zapp a fost preluat de Cosmote.(http://www.arenait.net/2009/07/01/cosmote-a-cumparat-zapp.html)
    Tot din wiki: “3GPP se bazează pe specificaţiile GSM şi se referă la arhitecturile transmisiilor radio, reţelei centrale (core network) şi de servicii pentru standardul UMTS.” unde 3GPP=3G
    http://ro.wikipedia.org/wiki/3G

    Cred ca GSM nu se mai foloseste pentru ca a fost inlocuit de sintagme care se refera la nise/subdiviziuni ale GSM, care sunt in centrul atentiei acum.

  3. Eh, ce sa fac, n-am background-ul tehnic in Telecomunicatii. Las’ ca ma pun la curent, am prieteni prin Alcatel 🙂

  4. Dar mai exista? Adica, mai vorbeste lumea la terminalele lor? Mie imi placeau, cel putin pe segmentul business erau ok.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *