Moscova (3) – Kremlin, cetatea de nepătruns

Moscova (3) – Kremlin, cetatea de nepătruns

De fapt, trebuia să mă aştept. Kremlin înseamnă citadelă, fortăreaţă…

 Cu Muzeul de Istorie în dreapta şi Kremlinul în stânga luate ca şi repere, am crezut că o să mă descurc. De obicei, n-am probleme de orientare, mi-ajunge să orientez harta în planul realităţii (sa am aceleaşi direcţii) şi să memorez câteva detalii de pe ea şi îmi găsesc drumul. De data asta, n-am prea reuşit. Şi asta pentru că preşedintele proaspăt reales a dorit să vadă cum stă cu susţinerea celor din partid. Partid care conduce Rusia în prezent. Desfăşurarea de forţe a fost incredibilă. Doar că nu prea a fost vorba de uniforme e data asta. Au fost şi OMON, şi poliţie normala, dar cei mai mulţi erau cei îmbrăcaţi impecabil, la costum. Şi aşezaţi pe scaunele din faţă ale unor limuzine al căror preţ nu prea am cum să-l ghicesc. Extrem de discreţi, după geamuri fumurii şi ochelari de soare negrii, aşteptau relaxaţi să se termine congresul Rusiei Unite. Cred că am văzut mai mult de 100 de maşini, 90% fiind germane. Mercedes, Audi sau BMW.

Cum strada n-avea trecere de pietoni şi Kremlinul se afla pe partea mea, am plecat încet printre maşini. Cu camera în mână, cu rucsacul în spate… cu o mică hartă atârnându-mi din buzunarul blugilor…, dar mai ales cu un pic de morcov, am început să fac slalom printre limuzinele oprite. Probabil că au ochiul format, că pe mine nu m-a băgat nici dracu în seama deşi era evident că n-aveam ce să caut acolo. Nici măcar poliţiştii nu m-au luat la întrebari. Ba mai mult, când mi-am dat seama că nu mai am cum să merg mai departe (adică aş fi putut, dar deja văzusem intrarea şi trebuia să trec strada să ajung la ea) şi m-am oprit să întreb un poliţist cum să trec strada, mi-a făcut loc printre gardurile alea şi mi-a arătat o altă intrare. În perimetrul de securitate. Jur că în momentul ăla, fără să ştiu limba şi doar cu oameni înarmaţi în jurul meu, chiar am avut emoţii. Mai ales că nu-s eu vreun blond să aduc a rus… Mai repede a vreun musulman. Noroc că n-aveam barbă!
După ce m-am învârtit de vreo trei ori prin staţia de metrou-pasaj, ajungând inclusiv peste drum, am reuşit să găsesc intrarea corectă. Nu puteţi să vă daţi seama cât de frustrant poate fi să vezi intrarea, să vezi oameni intrând acolo, pe poartă, iar tu să te învârţi aiurea prin metrou. La propriu.
Fiind probabil o situaţie excepţională – nu se ţine congresul în fiecare zi – nimeni nu şi-a mai bătut capul cu semne. Cu atât mai puţin în engleză.
De fapt, după douăzeci şi patru de ore, aveam să realizez că Moscova e oraşul cu cele mai puţine indicatoare în ajutorul turiştilor. Iar dacă nu vorbeşti limba rusă, ai toate şansele să faci febră musculară de la atâtea “discuţii”…

O să mă abţin să mai spun ceva despre Cetatea Kremlinului din Moscova, vor urma câteva fotografii. E un loc mult prea frumos să-l pot transpune în cuvinte.

Va continua…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *