O săptămână cu MacBook Air

O săptămână cu MacBook Air

Nu sunt un “technical guy”. Chiar și în condițiile în care nu prea sunt multe gadgeturi care să nu îmi fi trecut prin mână, n-am background-ul pentru a le analiza în detaliu (mă refer la componente și OS/aplicațiile instalate). Dar n-am nici cea mai mică problemă să le analizez din punctul de vedere al consumatorului: ergonomie, calitatea finisajelor, design. Oricum, cred că procentul celor care fac un alt fel de ”disecție” acestor… jucării e foarte mic. Restul, sunt ca mine. Adică eu sunt ca ei.

Am o săptămână de când mă joc cu un MacBook Air. Primit în teste (dar cu titlu definitiv) de la Moșu’.

Ce pot să spun? Am folosit o grămadă de laptop-uri.  De vreo 10 ani, prin natura job-ului, am fost mereu în contact cu ele. N-au fost high-end, că n-am făcut editare video sau proiectare, să ceară astfel de resurse. Dar nici chinezării ieftine n-au fost. Undeva la mijloc.  În condițiile în care n-am avut nevoie de super-procesoare și memorii sau plăci video, comparația nu vreau să o fac la puterea de calcul (OK, am  făcut benchmark-uri și over-clocking, dar nu mi-am notat niciodată rezultatele, doar le comparam cu ceea ce exista pe piață).

Aș vrea să fac la altceva comparația: la ceea ce au reușit proiectanții de la Apple să transpună în realitate! Mi se pare absolut incredibilă atenția acordată detaliilor. Nimic nu e lăsat la voia întâmplarii. E prima tastatură care nu îmi provoacă disconfort atunci cand scriu. Și nu modul în care sunt așezate literele (tot QWERTY e) conteaza. Ci materialul din care sunt facute.  Ecranul n-are nicio problemă cu luminile din casă (n-am ieșit cu el în soare) și se vede bine din orice unghi. Chiar dacă e modelul de 11 inch, e îndeajuns de mare ca să pot citi fără să-mi obosească ochii. Se încălzește puțin atunci și se simte dacă îl folosești așezat pe picioare. Dar nu atât de tare încât să trebuiască să pui ceva sub el. A, și tot la mici inconveniente aș pune și trackpad-ul. Trebuie să apeși puțin cam tare pe el. Asta pentru că nu am încă un mouse. Adică nu unul Apple. Și folosesc pad-ul că m-am cam săturat de cabluri. Cum nu mă joc nici măcar online, pot să trec asta cu vederea. Are un sistem audio bunicel, dacă iei in considerare dimensiunile laptopului. De fapt, e chiar bun, în condițiile în care carcasa e perfect inchisă (cum reușește să aibă rezonanță în spațiul ăla, beats me!). Bateria ține vreo trei ore în regim de utilizare pe internet (scris, citit, video) sau ascultat muzică; pentru mine, mai mult decât suficient.

În câteva cuvinte, la nivelul la care îl folosesc și ținând cont de scopurile în care îl folosesc, ar trebui să fiu foarte cârcotaș ca să îi găsesc vreun bai. Iar mărul luminat din spatele ecranului… 🙂

Singura lui problemă reală rămâne prețul… Dacă în State pleacă puțin de sub 1000 USD, (fără taxe, ce-i drept), la noi nu găsești același model la mai puțin de 1050 EUR. Cu toate taxele. Și orice accesoriu pentru el (dacă e genuine product) vine cu un preț pe măsură. Dar e un preț pe care îl platești pentru un produs de excepție.

Sursa foto: Apple.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.