Viitorul e acum: Mitsubishi i-MiEV

Viitorul e acum: Mitsubishi i-MiEV

Nu sunt un cunoscător în ale autoturismelor. Sau nu sunt un specialist. Știu câți cai putere are mașina mea, capacitatea cilindrică, norma de poluare. Dar eu sunt un utilizator, n-am de ce să intru în detalii despre… cuplul maxim, să zicem. Nu sunt un împătimit al motoarelor, aia e clar.

Paradoxal, pe „bucăți” le cunosc destul de bine,  Îmi place tehnologia integrată în mașinile noastre. Pare dincolo de realitate saltul de la mașinile anilor ’80-’90 până în prezent. Dacă un alt domeniu în afara IT-ului a mai progresat la fel de mult, atunci acela e cel automotive. Poate și pentru că autoturismele (autovehicule – la modul general, ca să vorbim și de commercial vehicles) prezentului au, sub capotă, adevărate mainframe-uri. Ca să nu vorbesc de gadgeturile integrate în cabină. Te poți muta fără probleme într-una din asta. (Șoferii de pe camioanele mari chiar o fac, cu zilele… când sunt plecați prin Europa, fiți siguri că nu dorm ei prin hoteluri…)

Condusul e mult mai relaxant, mai sigur, mai confortabil. Sunt atâtea sisteme de siguranță activă și pasivă încât de un singur lucru mai ai nevoie acum: de un drum bun. La propriu!

Azi am văzut mașina asta:  Mitsubishi i-MiEV.  Pe web, nu pe stradă.

Cine e i-MiEV?  Sau ce e? ZERO-EMISSIONS Vehicle. Fiind complet electrică, e de la sine înțeles: CO2 nu are cum să elimine. Nivelul acestuia eliminat pentru obținerea energiei electrice e undeva la 30% din echivalentul emis de o mașina cu motor pe combustie internă. Viteza maximă: 130 km/h. Autonomia: 150 km. Ar fi cam două săptămâni normale de lucru în cazul meu. Mai adaug doar că nivelul zgomotului e undeva la 5dB și pentru mine e mașina perfectă! N-aș avea nevoie de altceva ca să ajung la birou.

Partea proastă? Dincolo de faptul că n-ai unde să o alimentezi (nu toți stăm la casă și orașele noastre sunt cam zgîrcite cu prizele publice…), are un preț de-a dreptul halucinant: 36000 EUR!

 

 

Viitorul a sosit și la noi în țară. De ceva timp, chiar. Din păcate… e mult prea scump!

Sursa foto: aici.

One thought on “Viitorul e acum: Mitsubishi i-MiEV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *