Absurdistan

Absurdistan

Avem o scoala in  satul Teaca – judetul Bistrita-Nasaud. In ea invata astazi in jur de opt sute de elevi. Si lucrurile par sa fie si mai bune: scoala respectiva a fost dotata cu tehnica de calcul (material educational) de ultima generatie. 25 de calculatoare. Un calcul simplist (1500-2000 lei per unitate X 25 = 37500-50000 lei) ne arata ca nu-i chiar de ‘ici, de ‘colo investitia asta. Dar are sens, astazi sa stii sa lucrezi cu un calculator reprezinta o a doua alfabetizare.
Toate bune si frumoase, pana acum.
Dar stai! Ca parte cea mai interesanta de abia acum incepe.
Scoala nu are curent electric! Statul roman (indiferent ca-i reprezentat de Guvern sau autoritati locale) n-a mai dat si banii pentru racordare la retea. Sau i-a dat, dar nu pe toti.
Acum, calculatoarele stau intr-un depozit. Sunt proape noi. Nu conteaza ca sunt toate sansele ca ele sa nu mai porneasca atunci cand electricitatea isi va gasi calea catre scoala aia pentru ca praful, umiditatea, frigul nu stau degeaba. Nu mai vorbesc de uzura morala. Exista un bransament improvizat dar nu vreau sa ma gandesc ce inseamna asta. Si, din tot sufletul, i-as sfatui pe oamenii aia sa renunte la el. E mai bine sa ai o scoala, chiar si asa, fara curent decat sa iti tii orele pe camp.

Teaca e un sat din Absurdistan. Continentul Europa.

Anul 2011. Si nu doar atat. Absurdistan face parte din UE, o entitate cu pretentii.
Din nu stiu ce motive (obisnuinta, cred, dar s-ar putea sa fie si alte motive) oamenii ce traiesc pe aceste meleaguri inca ii mai spun pe vechiul nume: Romania.

Am citit aici un articol pe tema asta. Nu e un caz unic; cred ca multe altele raman anonime. Graba cu care acele calculatoare s-au achizitionat (mi-e imposibil sa cred ca nu se stia de lipsa electricitatii) ma face sa ma gandesc si la altceva: licitatiile pentru echipament IT sunt facute de catre institutiile bugetare in cel mai mare secret si numai pentru cei alesi! Alesi ce au trei sau patru firme. Toate (si doar ele) participa la licitatie. Ia sa vedem, ghiciti cine castiga?

 

Sursa foto: aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *