Când permisul de conducere devine permis port armă

Când permisul de conducere devine permis port armă

Nebunia media care a înconjurat tragedia din Dorobanţi (parcă pe acolo e Perla, nu?) a lăsat într-un con de umbră un alt eveniment la fel de dramatic petrecut în Craiova. Deşi ştirea a fost difuzată cel puţin de ProTV, acolo am văzut-o şi eu.

Demenţa din stradă întrece orice limite. Ca şi inexistent, scandalul permiselor auto de la Piteşti nu reprezintă altceva decât un punct negru pe o hartă gri. Care ar fi problema?

Acelaşi mod facil de a obţine permisul. De conducere, în acest caz. Nu ai nevoie de prea multă şcoală. Patru clase, ca să poţi descifra care-i A, B… şi să poţi să pui semnătura pe documente, atunci când trebuie să le ridici. Banii îi poţi recunoaşte după culori. La ce bună fizica? Doar nu trebuie să ştii nimic de forţele care acţionează asupra autoturismului. E ca în jocurile de pe calculator. Dai cu spatele şi mergi mai departe. De ce să anticipezi că o stradă acoperită cu praf nu îţi mai oferă aceeaşi aderenţă ca una cu un asfalt impecabil. Asta în cazul în care cel de la volan e un şofer care conduce relativ normal. Dar ce faci cu cei care au un comportament grobian? Sau mai rău, violent. La ce sunt bune testele psihologice, dacă sunt trecute cu uşurinţă de oricine? Doar ca să le pui la dosar? Sunt bani aruncaţi, până la urmă…
Dacă psihologii sunt tot aia care eliberează permisul port armă, treaba devine mult mai periculoasă. Şi atunci când cele două se combină, faptul că rămâi în viaţă după o întâlnire cu un specimen care a trecut cu brio ambele teste, te face să te întrebi dacă nu cumva ai un prieten undeva sus, foartesus. Nu mai stă în picioare argumentul “ar fi prea scump să reformăm acum”. Învăţământul e gratuit şi obligatoriu până în clasa a XI-a, nu? Iată şi prima condiţie sine qua non. Discriminare? I don’t care!

Când ne oprim? Şi unde? Am văzut că legea îndreptată împotriva violenţei conjugale s-a schimbat. Ce ar trebui să se întâmple şi pe şosele ca să fim mai siguri? Poate că nu rezolvăm decât parţial problema, vezi cazurile din ce în ce mai numeroase de accidente în care combinaţia alcool & lipsa permisului a acţionat la fel letal. Dar e un pas. Spre normalitate.

A… şi argumentul “Toate se întâmplă pentru că nu avem autostrăzi” e invalid.

Sursa foto: aici.

One thought on “Când permisul de conducere devine permis port armă

  1. Autostrada, limita 130. Niste unii se filmeaza cu 300 km/h Mi-e groaza de momentul in care vom avea autostrada de la Constanta la Nadlac.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *