Europe is my playground

Europe is my playground

Nu cred in sansa Statelor Unite ale Europei, desi sunt un optimist fara prea mari sanse de vindecare.
Dar atat de departe de realitate mi se pare aceasta idee, incat aselenizarea cu echipaj uman in urmatorul deceniu pare mai probabila.
Sunt cateva elemente care sunt viabile (si necesare) atunci cand vorbim de Europa: libertatea de circulatie (similara cu cea din spatiu Schengen), moneda unica si simplificarea procedurilor de import/export (pana la disparitie) in acest spatiu.
In rest, orice alta incercare de a reuni toate tarile sub o legislatie comuna, mi se pare sortita esecului si lasa locul unor practici ilegale si devieri. Sa le obligi sa aplice proceduri identice, fie ca e vorba de Olanda, Germania sau Italia si Grecia, e o utopie.
Oamenii sunt atat de diferiti de la Nord la Sud, de la Est la Vest, incat n-ai cum sa gasesti un numitor comun. Nu aduc in discutie subiectul “istorie”. Sa presupunem ca suntem indeajuns de maturi sa trecem peste momentul: “Generalul Basta a dat ordinul sa fie ucis Mihai Viteazul”. Pai Basta ala, nici macar n-a fost ungur!

Neamtul nu va intelege, nici in veci, “siesta” italianului!

4 thoughts on “Europe is my playground

  1. Europa n-a fost niciodata mai aproape de unificare ca pe vremea imperiilor. Pai cine a fost Basta asta? Un italian de originie albaneza, angajat de nemti sa conduca trupele austriece 😀
    Doar printesa Diana s-a ridicat la acelasi nivel de globalizare!

    Nationalismul nu a murit, dar nici nu mai are mult! La fel ca si comunismul, este o doctrina falimentara. Exemplul e mai mult decat clar in Europa de acum! Nationalismul este cel care este de vina pentru toate esecurile de acum! Pai, sa fi avut in continuare un Imperiu German, unul Francez si unul habsburgic in Europa, treburile erau mult mai simple!

  2. Nationalismul o sa moara, clar! Dar obiceiurile popoarelor raman. Italianul o sa doarma de amiaza, grecul o sa ramana relaxat, sarbul o sa sparga pahare, noi o sa ne indemnam vecinul sa-si cumpere si el capra, sa avem termen comparatie!

  3. Eu consider ca nationalismul este cel care tine in viata aceste obiceiuri. Justificarea: asta e trasatura poporului meu o sa isi piarda din putere atunci cand deciziile si regulile nu tin de tara si de specificul zonelor cat mai mult de interesul comun!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *