Nu suntem altfel

Nu suntem altfel

Când mi-am schimbat pașaportul, prin 2006, un polițist povestea cuiva că, pe când era în tura de noapte, l-au chemat gardienii publici pentru ceva ce și lui i s-a părut de necrezut: un camion a rămas prins in Poarta Sărutului. Adică nu tot camionul, doar cabina. Idiotul intrase voit cu mastodontul în parc, cu gândul să treacă prin Poartă. Rămas captiv acolo, claxona întruna, că nici să iasă nu mai putea (ambele uși erau lipite de stâlpii verticali) și nici în spate nu mai putea să dea, că îi murise motorul. A fost nevoie de un alt camion să-l tragă de acolo. Mă îndoiesc că există cineva care să n-aibă o idee despre cât de valoroase sunt operele lui Brâncuși. Se pare că soferul n-a știut. Sau a vrut să mai dea o probă pentru o nouă cateogorie pentru permisul auto. Am mers și m-am convins la fața locului. Urmele de metal și vopsea se mai vedeau pe interiorul arcului.

Ăsta a fost un episod. Un altul, tot de capodoperele lui Brâncuși legat… Auzit după Revoluție. Se pare că, imediat după venirea la putere a comuniștilor, Coloana recunoștinței fără sfârșit – numele ei real – a fost considerată simbol al burgheziei și decizia a fost să o doboare. Au adus un buldozer și au legat Coloana cu cabluri. Dar necunoscători în ale fizicii lui Arhimede, au prins cablurile aiurea, chiar la o jumătate de metru de sol. Au reușit să o încline. În final, au revenit la sentimente mai bune și au păstrat-o. La fel au făcut și cu sculpturile. Chiar mai mult, le-au promovat ca obiective turistice. Relaxați-vă, nu am de gând să fac apologia comunismului, doar trebuia să o recunosc.

Încă un gest iresponsabil: un imbecil a aruncat în Jiu unul din scaunele de pe Aleea Scaunelor. A fost recuperat și restaurat, probabil că nu se poate identifica dintre toate celelalte. Dar ce altceva în afară de tărâțe ai putea avea în cap, să faci așa ceva???

În fine, am zis destule pentru un oraș atât de mic. Cel mai important e că au învățat lecția și există pază zi și noapte în parcurile care găzduiesc operele lui Brâncuși. N-am ce să îi reproșez actualului primar de Tîrgu Jiu. Și-a făcut treaba. Dar nu asta e concluzia…

Voiam inițial să zic că ne-am pierdut respectul pentru orice, dacă l-am pierdut pentru aceste simboluri. Dar îmi dau seama că nu are legătură cu noi ca nație. Nu credeți? Ne lămurește Wikipedia

One thought on “Nu suntem altfel

  1. ca să-l fi pierdut – respectul – trebuia să-l fi avut vreodată, lucru de care mă îndoiesc…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *