Omniscienţa

Omniscienţa

 • “A aparut iOS5… Un gunoi.”
 • “Windows 7? Cel mai prost produs Microsoft”
 • “Noul BMW seria 3 are cel mai prost motor din istoria constructorului bavarez”
 • “Ultimul film al lui Bernaldo Bertolucci e execrabil”…

Consideraţi ultima frază scrisă doar de dragul de a umple un gol. Bertolucci n-a mai scos nimic de prin 2003, e puţin probabil ca blogosfera românească să fi comentat ceva pe atunci. Pentru simplul motiv ca nu exista. Dar, în general, sunteţi obişnuiţi cu ele. Nu? Fac parte din cotidian. Online-ul se pricepe atât de bine la toate, fiind populat doar cu experţi în critică. Nu pe un domeniu anume, ci doar experți în critică. Nu au studii de specialitate. Doar critică. Nu vin cu nicio îmbunătățire. Doar critică.

Dacă stau să mă gândesc că la Apple, Microsoft, Facebook, Twitter sau orice altă mare corporație lucrează specialiști (că doar nu au angajat părieriști de carieră sau băgători de seamă), realizez că trecem ușor dincolo de limita de jos a penibilului atunci când ne mănâncă undeva să ne dăm cu părerea despre ceva în care s-au investit bani și, mult mai important, creativitate și inteligență.

E ok să spui: „Mie nu îmi place!”. Până la urmă, subiectivismul (trecerea prin filtrul „like/dislike”) ne conduce în viață. Vrem, nu vrem…. Dar să spui tu, un nici măcar John Doe, cu perspective un pic mai largi decât vederea pe care ți-o oferă balconul apartamentului în care stai, că ceva nu e bun din acest motiv (că nu îți place ție) sau mai grav, pentru că nu reușești să-l folosești, eu cred că e cam mult.

 • PS: Acest articol nu se adresează celor care chiar știu ce vorbesc și, din teamă că aș putea să uit să îi amintesc pe toți, nu o să menționez pe nimeni.
 • PPS: Am uitat să zic de fotbal şi muzica din înşiruirea de la început. Mai am de învăţat.
 • PPPS: Și de politică am uitat.

Sursa foto: aici.

2 thoughts on “Omniscienţa

 1. La fel stau lucrurile şi în offline doar că acolo, probabil, nu sunt atât de vizibile. Onlineul este numai o oglindă, nu poate exista independent şi autonom.

 2. Da, sunt ferm convins ca si dincolo de “on-line” au aceeasi atitudine.
  La fel de convins sunt ca exista oameni care practica “omniscienta” doar off-line pentru ca n-au auzit (inca) de largirea orizontului prin cablu…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *