Parțial, pe calea cea bună (2)

Parțial, pe calea cea bună (2)

Arieșeni, comparat cu Ischgl, nu există. Dar ești sărit bine dacă faci o astfel de comparație. La fel ți-aș spune dacă ai încercă să faci orice altă paralelă între turismul hibernal austriac/elvețian/francez/italian/whatever și cel autohton. De ce?

  1.  – Noi avem munți de maximum 2500 și ceva metri. Zăpada poate oricând să lipsească sub 1500. Vrei să faci o pârtie acolo, o faci pe riscul tău. Pe banii tăi, adică? Hmmm… eu nu prea cred.
  2.  – Sezonul ține mai mult la altitudini mai mari. În unele locuri, nici măcar nu se închide.
  3.  – Toți cei enumerați mai sus schiau de pe la începutul secolului. La noi…
  4.  – Infrastructura îi ajută.
  5.  – La fel fel și rețeaua prin care își fac reclama (TUI, Neckermann etc)
  6.  – Puterea de cumpărare a celor care merg la schi în țările respective e net superioară celei de aici. Asta înseamnă un rulaj al banilor mult mai mare.

Dar, aș fi nedrept să nu observ că se fac eforturi. Și investiții. La nici 1500 metri s-a mai facut o pârtie. De fapt două, dar deservite de un singur telescaun. Au instalat nocturne pe toate cele patru pârtii de acolo. Au cumpărat mașinării (ratrack-uri) pentru cosmetizat suprafața schiabilă. Se amenajează piste pentru săniuțe. Și sunt planuri pentru mai mult. Extinderea domeniului schiabil la încă trei sau patru pârtii, instalații suplimentare de cablu.

Cu ce se rămâne mult în urmă:

  1.  – Parcări
  2.  – Drumuri de acces către stațiuni/instalații/pârtii
  3.  – Interconectarea stațiunilor prin telecabine/telescaune
  4.  – Supradimensionarea spațiilor de cazare în detrimentul primelor două puncte de mai sus.
  5.  – Prezența unor refugii pe vârful muntelui unde să bei un ceai/cafea.
  6.  – Spații gen spa/piscine/locuri de distracție altfel decât cele în care să bei până cazi în cap.

Probabil de aici și aspectul de continuă aglomerație, cozi interminabile peste tot. Ar trebui să existe un raport între locurile de cazare și capacitatea instalațiilor, altfel ești pur și simplu sufocat pe pârtie. Sau alegi să mergi la schi doar în timpul săptămânii, ca să eviți toate problemele. Am schiat într-o zi de vineri… Nu se compară cu haosul de sâmbătă!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *