Sedentarism

Sedentarism

Probabil că aș fi extrem de fericit dacă toate utilitățile ar fi puse la dispoziție de către un singur furnizor. Sau să fie un third-party care să emită o singură factură pentru toți. Să am o singură plată… Evident, am luat-o pe arătură, ar fi stupid și legile UE împotriva monopolurilor n-ar permite așa ceva. Și-n plus, de aia există facturi electronice, automate de plată, online banking, direct debit…

Ideea e că-s leneș. Comod, mai bine zis. Și nu-mi place să-mi pierd timpul printr-o mie de locuri, doar ca să plătesc. În condițiile acestea, progresul tehnic s-a potrivit ca o mănușă și a rezolvat problema. Problemele.

OK… Dar nu aici era problema cea mai mare. Ci în alt loc. În relația cu statul. Stat de care mi-am adus aminte când am găsit un proces-verbal (o amendă, adică) mai vechi printre hârtiile din birou. Știam de ghiseul.ro. Anul trecut am făcut un transfer  două transferuri prin site-ul respectiv. Cinci minute mi-a luat să achit ambele amenzi.

Dar cum amenzile nu-s singurele plăți pe care le faci în contul statului român, hârtia mi-a adus aminte și cum am luat-o. Conducând. Adică folosind un mijloc de transport pentru care, în mod normal, se percepe impozit. Speriat de tot ce auzisem/citisem/văzusem prin orice formă de media (social or not), dar și de experiențele din trecut, mă gândeam cu groază că-mi voi pierde o zi pentru a clarifica dacă am (am, cu siguranță) ceva de plătit și cum. Și înainte să mă apuc să-mi iau liber de la serviciu, am dat o fugă pe site-ul Primăriei Timișoara. Și de acolo, la doar un link distanță, am ajuns la Direcția Fiscală a Municipiului Timișoara. Dar stai, că abia acum începe partea interesantă! Plimbându-mă prin meniuri, am ajuns la „Robotul telefonic”. Eu știam un robot telefonic, ăla la care mai sunam pe vremea lui Ceaușescu, să-ți spună ora exactă… „La semnalul următor, va fi ora…”.

Screen Shot 2014-03-08 at 17.48.27

Screen Shot 2014-03-08 at 17.58.18

Doar că robotul ăsta e mult mai util. Te scutește de un drum la Primărie. Sau la ghișeul de informații/plăți, oriunde ar fi el. (În mall, cred.) După ce formezi unul dintre numere, știi exact cât ai de plată. Mai ai un sigur pas de făcut, să achiți suma pe care ai aflat-o mai devreme, online (evident), la ghiseul.ro. A, și actualizarea sumelor se întâmplă foarte repede. Eu am plătit vineri, și marți seara, când am sunat din nou să văd cum stau cu sumele restante, eram cu sold zero.

Sărim și criticăm de prea multe ori instituțiile centrale sau locale ale statului, dar uite, că poate că sunt soluții și poate suntem noi prea puțin informați. Eu recunosc, nu știam de robotul ăsta. Poate există și versiunea care să-ți permită și consultarea online a datoriilor tale la buget. Dar chiar și așa cum e acum, e util. Și e un bulină roșie (bună, adică) acordată Primăriei Timișoarei. Pe lângă cele acordate pentru tot ceea ce se întâmplă, mai nou, prin oraș. Măcar se poate vedea că încearcă.

Numai că toate au și un revers al medaliei… Da, scapi de drumuri la Primărie, la ghișee, la bancă. Dar fundul tău se mișcă din ce în ce mai puțin din scaun.

PS: Nu-i absolut deloc propagandă. E bine să mai și lăudăm pașii (chiar dacă mici) spre normalitate.

3 thoughts on “Sedentarism

  1. Trageam de mine de ceva vreme sa dau o tura pe la posta pentru a plati impozitele.

    A picat la tanc povestea ta. Am rezolvat in 10 minute.

  2. @zaqk: N-am mai zis în articol, dar atunci când am sunat la unul dintre numere, am aflat și că sunt în executare silită!!! o_O Îți dai seama, mă și vedeam cu fiscul (sau cine o fi) la ușă, însoțiți de un polițist comunitar. Suma era ridicolă, dar vina era numai și numai a mea.
    Better safe than sorry! Așa că am mai sunat de vreo trei ori de atunci, să fiu sigur că totul e în regulă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *