„Timeo Danaos et dona ferentes!”

„Timeo Danaos et dona ferentes!”

Să te ferești de greci, chiar și atunci când îți fac daruri!

După cum ne spune Eneida, așa îi sfătuia Laocoon pe troieni. În final, a plătit cu viața îndemnul, după ce Atena îl mai pedepsise o dată tot pentru suspiciunea lui față de greci, luându-i vederea. Calul Troian s-a dovedit a fi fatal pentru cetatea Troiei, după un război de zece ani.

Nu vreau să intru în prea multe detalii, unii le mai ținem minte din școală, alții poate le-am văzut la televizor, le-am citit pe internet…

Doar că poemul în sine e mai mult decât o legendă, e o lecție de istorie. Iar azi, cumva la altă scară, asistăm la o rescriere a ei. Războiul rușilor împotriva Ucrainei se apropie de zece ani și el. Început în Crimea în 2014, a devenit doar mult mai violent acum. Și asta, după ce aproape tot secolul trecut acolo a fost război. Sau agresiune rusă. Și vremelnic, germană. Apoi a fost liniște. La gura puștilor sau a altor mijloace de corecție la fel de violente. O liniște care azi s-a făcut praf.

Știm toți ce se întâmplă. Suntem zilnic conectați la drama vecinilor noștri. Unii dintre români direct, noi, restul, indirect Și oricât de mult ne-am dori să se termine războiul, trebuie să acceptăm că nu-i vedem capătul. Lumina de la capătul tunelului nu se mai vede, pentru că tunelul s-a prăbușit sub bombele rușilor.

Și aud voci, nu doar la noi, acuzând parcă ucrainienii, că ar putea să renunțe la o bucată de teritoriu, doar să se termine odată!

Numai că ucrainienii știu că nu va fi așa. Rușii au luat Crimeea. S-au oprit? Nu! Au intrat în estul Ucrainei, deși nu recunosc, fiind acolo din 2014. Războiul pe care-l tot arată ei cu degetul nu a fost purtat de ucrainieni împotriva civililor de acolo, ci împotriva armatei ruse care a ocupat zonele în care azi sunt cele mai aprige lupte. Înainte de asta, Ucraina, cu încredere în actele internaționale pe care Rusia le semna cu ei, renunțase la armele atomice. Și la multe alte arme mai puternice decât au astăzi. Nu cred că cei care au semnat atunci cu Ucraina (guvernarea Elțîn) au avut gânduri ascunse. Elțîn e singurul conducător rus din istorie care a avut o urmă de decență în el. Și poate aspirații la o Rusie democratică… Și mai știu ucrainienii și din urmă, că de la începutul secolului trecut nu au avut niciun motiv de încredere în ruși. Multe… Holodomor, rezistența ucrainiană de după cel de-al doilea război mondial, Cernobîl, toată perioada sovietică în care ucrainienilor li s-au interzis toate drepturile.

Și atunci, ce sens ar avea să cedeze acum un teritoriu, sperând la pace? Cât să țină pacea? Un an? Doi? Cinci? Rusia nu dă semne să se schimbe. Orice teritoriu cedat ar fi un cal troian pentru ucraina. Ruși din ce în ce mai aproape… Nu, rușii nu vor renunța. Vor învăța din război, se vor înarma în continuare. Își vor reface armata și vor începe iar un alt război.

De aceea, oricât de imposibil pare, singura șansă acum pentru Ucraina e NATO. Nu cred că-și mai face cineva iluzii că un alt acord îi va opri, de data asta pe ruși. E nevoie de o garanție la un alt nivel. Acel nivel pe care doar NATO o poate acorda. Nu văd cum îi poți învinge pe ruși. Nu ai cum. Nu i-a învins Hitler, când a fost la porțile Moscovei, nu cred că se poate pune în genunchi Rusia, iar restul lumii să supraviețuiască.

Să te temi de ruși, chiar și atunci când îți oferă pacea! Poți fi sigur că vor începe iar atacul în momentul în care ai lăsat armele jos.

Nu sunt geo-politician. Și știu că e greu, poate chiar imposibil să avem, în termen scurt, Ucraina în NATO. Deși, dacă pentru Finlanda și Suedia se poate, de ce să nu se poată și pentru Ucraina? Sacrificiul vecinilor noștri e imens. Iar determinarea lor e mult peste tot ce poate oferi vreo altă țară din alianță. Poate doar Balticele și Polonia se mai pot ridica la un așa nivel.

Dar o pace acum cu Rusia, cu teritorii ucrainiene făcute cadou rușilor, e o pace inutilă. Rachetele vor zbura din nou spre Ucraina chiar de a doua zi. Vor muri oameni nevinovați. Orașe vor deveni, în continuare, ruine. Pe ruși îi poți opri doar dacă-ți știu de frică. Și acum ei știu doar de frica NATO. Chiar dacă propaganda lor se laudă cu contrariul. De fapt, chiar de aceea, că ei se laudă cu asta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *