Un ban în plus la buget

Un ban în plus la buget

FNFM_abac_DDScriam cu ceva timp în urmă (sau doar gândisem chestia asta, nu mai știu) că există o relaționare directă între fiscalizarea excesivă – și, implicit, control autoritar – și evaziunea fiscală.  Cu cât legea e mai aspră și cere mai mult (acte doveditoare, formulare de depus, nu neapărat nivelul taxelor, că acolo stăm destul de bine), cu cât controalele sunt mai severe și mai puse pe luat – chiar dacă nu șpagă, ci doar amenzi care să te facă să dai bine în ochii șefului, cu atât cel controlat va încerca să ascundă de tine veniturile și chiar să te mituiască. (Sursa foto: aici.)

Statul român ar vrea să impoziteze bacșișul. Dacă stai să te gândești, e normal, e un venit pe care trebuie să îl impozitezi. Ca pe orice alt venit. Dar când în ramurile din economie de la care te aștepți să ai ceva venit la buget din impozitul pe bacșiș ai parte de cea mai mare evaziune fiscală (proporțional cu activitatea depusă) – alimentație publică și taximetrie, trebuie că ești naiv să crezi că cineva declară un venit – asta dacă chiar există – extrem de subiectiv ca și valoare absolută/relativă. Adică pot să las sau nu, pot să las cinci procente, zece… Depinde doar de mine. Și dacă las șapte lei bacșiș și chelnerul îmi aduce bonul fiscal de patru lei? Ce fac? Mă cert cu el? Asta în baruri și restaurante…

Că despre taximetrie n-are rost să vorbim. Cea mai des auzită (de către mine) întrebare a șoferului a fost: „Vă trebuie bonul?”. Păi șoferul de taxi nu-ți dă nici bonul fiscal reprezentând contravaloarea cursei, nici vorbă să mai scoată unul pentru „atenția” ta (sau lipsa restului, cum se justifică ei…).

Și, prin reducere la absurd, să presupunem că TOATE bacșișurile sunt declarate corect și impozitate așa cum trebuie, o să justifice legea asta? Un calcul simplist ne arată că ar fi undeva la 1.6% din valoarea bonului fiscal inițial… Cât poate să însemne asta la nivel național? Zece milioane de euro anual? Păi asta e o șpagă cel mult bunicică pe care o primeșe un șmecher pentru o afacere cu statul din care același stat pierde o sută de milioane de euro. Și cât va costa efortul suplimentar al celor care vor controla și bonurile acestea?

Un jurnalist a dat dovadă de un mai rar simț al umorului, întrebând ministrul finanțelor dacă și bonurile care fiscalizează bacșișul intră la loterie…

Sau, și mai bine spus:

PS: Nu, n-am soluții sau alternative (adică ar fi una, dar nu peste noapte – educația) , nu despre asta e vorba…

PPS: La a doua notă de plată, aia care conține bacșișul, ar mai trebui să las bacșiș?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *