O țară ca afară

O țară ca afară

Am văzut știrea asta la ProTV

Screen Shot 2015-05-05 at 19.21.38

Două zile mai târziu, prin aceeași zonă (give or take some miles) am trecut și eu. Evident, am înjurat sotto voce aparatul radar, m-am enervat că n-am redus mai mult viteza, astfel încât să fiu în limitele legale. Aveam 66km/h în localitate și în zonă cu limitare la 50km/h, nu aveam chiar viteză, dar nici fără pată nu eram. Și i-am dat frumos actele cerute, așteptând amenda minimă conform legii. Am greșit, n-aveam niciun motiv să mă cert, să fac scandal, să… Nu era niciun abuz, era numai și numai vina mea!

Din fericire, cei doi polițiști au decis că nu e cazul să îmi aplice vreo amendă și mi-au dat doar un avertisment și mi-au „tras” două puncte. Aveau de unde, nu am avut alte probleme cu Poliția Rutieră în ultimele șase luni. Și aș fi plătit și amenda, nu asta e problema, m-am bucurat însă că nu s-a făcut niciun transfer dinspre bugetul familiei spre cel de stat.

Și acum revin la știrea de mai sus… Nu m-am uitat pe Facebook, dar sunt convins că mulți l-au considerat erou pe cel din film. Și nu și-au pus nici măcar o secundă problema că, aflat acolo legal sau nu, omologat sau nu (nu cred că ar avea o deviație atât de mare – 15%!!!), echipajul de poliție doar a surprins o contravenție. O încălcare a legii. Și dacă ar fi stat la „vânătoare” acolo, tot nu ai justificarea pentru a te revolta, atât timp cât viteza era sigur peste limită. Nu zic că polițistul a fost tot timpul de partea legii (poate că îi scăpau anumite aspecte pentru a fi mai ferm), dar șoferul e cel care a greșit. Și cu toate astea, susținerea tot el o primește. Și sunt convins că, dacă s-ar face un sondaj ad-hoc, ar câștiga la scor!

Vrem o țară ca afară, nu? Dar eu am mari îndoieli că o să o avem dacă, în loc să plătim pentru greșelile făcute, alegem să intimidăm pe cei care ar trebui să aplice legea sau corecții celor care o încalcă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *