Alb – Negru

Alb – Negru

Fără prea multe metafore, fără să lungesc articolul mai mult decât e cazul…

De mai bine de un an asist la un nesfârșit schimb de focuri cuvinte între susținătorii și opozanții proiectului Roșia Montană. Asist cumva de pe margine, pentru că nicio parte nu a reușit să mă convingă. Sunt într-o poziție de neutralitate. Instabilă, e drept, dar deocamdată nu iau partea nimănui. Și e simplu să înțelegi de ce.

Nu poți rămâne insensibil la drama unor oameni ale căror vieți par fără sens, fiind puși în evidentă imposibilitate de a găsi o sursă de bani în zona aceea. Nu trebuie să merg acolo ca să realizez asta. Și, tot fără să merg la Roșia Montană, am certitudinea că nici până acum nu i-a păsat cuiva de mediul înconjurător de acolo. Sau de oriunde… Nu am nicio certitudine că cei care vor să vină în zonă vor face ceva pentru asta. Și, poate, nici pentru oameni. Și nici nu știu cât va câștiga România din toată afacerea asta. Eu sunt complet împotriva vânzării directe a resurselor, fără niciun fel de valoare adăugată atașată acestora. Prelucrare, adică…

Mesajele celor două părți sunt la fel de puternice. Cei împotrivă, dincolo de protestele de stradă, de acțiunile flower-power, recurg și la puternicul impact mediatic al imaginii. Nu reproduc aici cele două videoclipuri, sunt deja mult prea populare (nu neapărat în sensul că au suporteri). De partea cealălaltă, oameni cu influență în social media (hai să folosesc cuvântul, chiar dacă-i la fel de hulit și ironizat ca și videoclipurile despre care vorbeam mai sus) nu se sfiesc să susțină pe față proiectul. Nici asta nu e rău, își asumă ceea ce spun. Deși până acum ar putea părea ca am scris articolul acesta degeaba (hai să zicem inutil… ), fiind deja dezbătut și re-dezbătut de tot on-line-ul, eu am rămas cu o întrebare.

Nu vi se pare măcar  ciudat că acceptăm fără nicio reținere faptul că opozanții proiectului iau bani (și eu sunt convins că bani trebuie să circule, nimeni nu susține o cauză 100% voluntar, pentru logistică doar și tot ai nevoie de fonduri), dar când vine vorba de cei din online, toți sunt curați ca lacrima? Când știm că se scriu articole plătite pentru niște amărâți de biscuiți… cum putem crede că acum, când e vorba de bani serioși în joc, totul e pro bono?

Și mai e ceva… Dați răspunsurile celor din spatele clipurilor, Maiei sau lui Dragoș. Ei sunt doar actori. Unii foarte buni. Poate la fel de buni ca și Victor Rebengiuc, cel pe care l-ați ridicat în slăvi tot pentru o reclamă făcută cu puține zile înainte. Își fac meseria. Și unii, și alții…

Ce ați spune dacă, în următorul videoclip împotriva exploatărilor de la Roșia Montană, Victor Rebengiuc și-ar scoate știu eu ce proteză implantabilă făcută din aur?

One thought on “Alb – Negru

  1. Banii ajung peste tot, mai ales la cei ce promoveaza RMGC.

    Pe mine ma deranjeaza ca Romania primeste doar 4% din tot ce se extrage de acolo. De ce e nevoie sa vina altcineva care sa exploateze aurul de la Rosia Montana? De ce sa nu ia Romania 100% din tot ce se va extrage? Nu avem specialisti? De ce nu facem?! Nu avem fondurile necesare pentru a incepe exploatarea? Daca facem imprumuturi externe ca sa platim pensii de ce sa nu facem si pentru asta? Nu ne lasa Banca Mondiala sa-l extragem? Atunci il lasam acolo pana ne lasa…

    Pareri contra pot sa existe si daca operatiunea de extragere va fi strict romaneasca, dar pana atunci nici nu vad de ce am lua in calcul distrugerea intregii zone pentru doar 4% din ce se va extrage.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *