Empire State Building

Empire State Building

Nu există un alt simbol pe care să-l asociezi instantaneu New York-ului. „The Big Apple”, bogat în atracții, rămâne „prizonierul” acestui monument al arhitecturii de la începutul secolului trecut. Începutul secolului trecut!

Terminată în 1931, devine cea mai înaltă clădire din lume cu cei 381 metri ai ei. Situată pe Fifth Avenue (Manhattan, unde altundeva…), e opera celor de la Shreve, Lamb, and Harmon. Nu e singura lor creație din New York, dar e cea mai cunoscută. După tragedia din 11 septembrie 2001, a redevenit cea mai înaltă clădire din oraș. Un record recâștigat într-un mod atât de trist… Astăzi, One World Trade Center, construit pe locul turnurilor gemene, l-a depășit chiar și fără să fie terminat. Dar cum acest nou turn nu e gata, recordul Empire State rămâne în picioare, cu o completare: cea mai înaltă clădire finalizată și încă în picioare.

Încerc să mă gândesc la un film a cărui acțiune să se petreacă în acest oraș și în care să nu văd cladirea… Și nu-mi vine în minte.

O escaladare până la prima punte de observație  (etajul 86) nu e chiar scumpă – 25$, iar până pe puntea de la etajul 102 te lasă fără 42$. Un pic cam mult, in Europa nu plătești nicăieri atât. Ca să ajungi deasupra ultimului etaj al Main Tower (Frankfurt am Main) plătești mai puțin decât ai da pe o bere bună (4 euro), iar cel mai scump bilet pe care l-am plătit a fost de 1200 ruble – cam 30 euro, ca să ajung pe platforma deschisă a turnului de televiziune Ostankino. Dar cred că e o blasfemie să ajungi în New York și să te mai uiți la banii ăia.

Vă recomand și articolul acesta, și nu doar pentru culorile pe care clădirea le îmbracă mai rar, ci și pentru ideea în sine: „Empire State Building turns BLUE to mark Obama’s victory”.

Sursa foto/info: aici și aici.

One thought on “Empire State Building

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *