Eu nu pot sa-mi explic!

Eu nu pot sa-mi explic!

Romania e o tara relativ bogata in resurse naturale. Dincolo de propaganda comunista, ceea ce am invatat in clasele primare si gimnaziu n-are cum sa fie fals. Stam bine la orice capitol: gaze naturale, petrol, carbune inferior sau superior, metale, izvoare de apa minerala, izvoare de apa potabila, apa termala, paduri (inca mai sunt zone impadurite si, cu putin efort si legislatie, se pot reface suprafetele de pe care s-au taiat haotic milioane de metri cubi de copaci), pamant arabil.
Dar si in zone care reprezinta, intrinsec, o resursa potentiala pentru turism: munti, delta, litoral, Dunare, rauri repezi si poate multe altele ce nu imi vin acum in minte. Suprafata Romaniei e destul de mare, nu e cazul sa ne ingramadim, densitatea populatiei e una medie pentru Europa.
Si cu toate astea, nu suntem o tara bogata! Nu reusim sa ne depasim conditia de (aproape) codasa continentului. Nu reusim sa ne facem o imagine buna peste granita si, cu atat mai trist, inauntrul ei.

Nu suntem in stare sa exploatam ceea ce avem, ii lasam pe altii sa o faca si ne multumim sa exportam, cu mici exceptii, doar materie prima sau foarte putin prelucrata. Foarte putina valoare adaugata… Foarte.  Nu construim nimic. Iar daca o facem, iese prost. Lucram mult (?) dar fara sa fim productivi insa vrem salarii mari! Nu ne sta mintea decat la “combinatii” si, atunci cand ceri bonul fiscal, mai ca risti sa o furi!

De ce? Oameni competenti sunt! Si in toate domeniile! Trebuie sa fii ipocrit sa nu recunosti asta! Cand pleaca din Romania, o dovedesc…
Si atunci? Care sa fie explicatia pentru modul in care merg multe in tara asta? Adica pe dos!

Leave a Reply

Your email address will not be published.