Extrapolare

Extrapolare

Exista, in teorie, un termen care defineste activitatea economica: ciclicitatea. Fara sa intru in detaliile macro/micro economiei, astfel se incearca explicarea fluctuatiilor la care asistam de-a lungul istoriei: recesiunea si boom-ul. Sunt expuse cauzele, dar si efectele acestor fenomene. Fie ca sunt sezoniere, accidentale sau au un patern mult mai bine stabilit (ciclurile lungi).
Ca si concluzie, sunt fenomene normale, explicate si analizate. Asupra carora se poate interveni prin diverse parghii pe care statele lumii le controleaza (fiscalitate, dobanda de referinta). Adica, intr-un fel sau altul, statul dicteaza asupra unei economii formata in majoritate covarsitoare din companii cu capital privat.

Si acum, sa extrapolam: echipa nationala de fotbal a Romaniei.

A avut, in ultimii 40 de ani o evolutie fluctuanta. cu urcusuri si coborasuri. Cu un apogeu in 1994 dar si cu multe esecuri. Dar asta e viata! Nu poti avea, la nesfarsit, numai rezultate bune. Ungaria a ajuns in 1954 in finala CM, Grecia a castigat CE in 2004. Dar asta nu le aduce prezente, pe banda, in finale. Nici macar nu le califica din grupele preliminariilor…
Acum suntem intr-un moment de recesiune. Asta e. Ne bucuram de ce avem si de ceea ce putem face in meciurile oficiale si speram la mai bine.
Eu unul m-am cam saturat sa-i mai critic. Daca atat pot, ce mai e de facut? Critica mea ii va face sa joace mai bine? Ma indoiesc. Sa nu uitam ca, in urma cu trei ani, ne-am calificat dintr-o grupa cu Olanda.

Eu cred ca a venit momentul sa asteptam… Nu o viitoare “generatie de aur”, care, poate, nu o sa apara atat de repede. Ci doar sa asteptam vremuri mai bune.

One thought on “Extrapolare

  1. Si, ca si in o recesiune economica, cand autoritatile iau uneori decizii care strica totul mai rau, in fotbal unii iau decizii care distrug totul. Care sunt alea? Pai sa vedem: alcool, nopti pierdute in cluburi etc. Un sportiv de performanta nu ar trebui sa faca asa ceva!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *