Față în față

Față în față

IMG_7172Anatolij Karpov  și Garry Kasparov – două genii incontestabile ale sfârșitului de mileniu. Amândouă venite din Uniunea Sovietică. Dar poate că originea are o mai mică importanță. Sau ar fi avut dacă…

Anatolij Karpov câștigă titlul mondial la șah în 1975. Eu nici nu mă născusem pe atunci. Și niciun adversar nu reușește să îl mai învingă până la Kasparov, în 1985. Kasparov devine cel mai tânăr campion mondial la șah, având doar 22 de ani. Hegemonia trece la acesta pentru opt ani când, în urma unor discuții cu Federația Internațională, își ia tabla de șah și își face propria federație. După 1993, Karpov revine pe locul întâi, la fel ca și Kasparov. Unul în clasamentul FIDE (Karpov), celălalt (Kasparov) în Campionatul Mondial de Șah. Tot Kasparov devine primul campion mondial bătut de o mașină (Deep Blue). Bine, probabil că astăzi e mai greu să găsești pe cineva care să-i reziste unui mainframe învățat să joace șah, deci n-ar mai fi niciun record să iei bătaie de la un calculator.

Îmi aduc aminte că mă uitam sâmbată de sâmbătă la emisiunea Elisabetei Polihroniade. Acolo am auzit pentru prima dată de cei doi. Chiar încercam să-mi imaginez cum ar fi să asist la o partidă a lor. Jucam deja șah pe atunci, nu m-aș fi uitat ca la hieroglife, dar nici nu eram capabil să înțeleg de ce următoarea mutare nu e cea la care mă gândeam eu și care părea evidentă. Nu știam nimic despre strategii, de privit cu n mutări înainte…

Să încerci să scrii un articol despre cei doi e inutil, în condițiile în care s-au scris cărți întregi. Însă mi s-a părut foarte interesantă direcția pe care a luat-o fiecare, după ce n-a mai jucat șah.

Kasparov se apucă de scris, dar, în același timp, intră în politică și formează Frontul Civil Unit, ca să se alăture, mai târziu, formațiunii Cealălaltă Rusia, mișcare politică opozantă a actualului președinte rus. Ba chiar a fost văzut ca un posibil contra-candidat al lui Putin la președinția Federației Ruse. Karpov ajunge în Parlamentul Federal (în același an, 2005) și este unul dintre susținătorii lui Putin.

Cum ar veni, au rămas în competiție. Doar că acum joacă un altfel de șah…

Sursa foto: aici.

One thought on “Față în față

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *