Orașul Artelor și Știintelor – Valencia

Orașul Artelor și Știintelor – Valencia

Când am văzut pentru prima dată la televizor aceste minuni ale arhitecturii, aveam impresia că e platoul de filmare al unui film SF.  Inaugurat în 1998, ansamblul s-a născut pe planșele a două genii:  Santiago Calatrava și Félix Candela. Clădirile și formele te copleșesc. Orice amănunt e atât de bine gândit, încât ai impresia că ce vezi acolo e organic. Din păcate, timpul, clima și, probabil, lipsa fondurilor și-au făcut de cap. Puțin, dar vizibil.

Nici așa nu aș vrea să vă plictisesc prea mult, doar să vă sfătuiesc să mergeți acolo o zi lumină. Chiar și așa, s-ar putea să nu aveți timp să vedeți tot, dar există posibilitatea să achiziționați biletul pe două zile. Și să lăsați Muzeul Științelor Principe Felipe pentru o singură zi. Ai nevoie și de odihnă, nu poți să mergi opt ore fără oprire. Deși, cam de atât ai nevoie, fără să pui pauzele de masă sau micile popasuri pentru a-ți trage sufletul.

Nu trebuie să îți placă arhitectura ca să te fascineze locul. Nu trebuie să fi terminat Biologia Marină ca să nu îți mai poți dezlipi ochii de la acvariile imense de acolo. Nu trebuie să fii ornitolog ca să nu mai vrei să pleci. Nici rocket-scientist nu cred că trebuie să fii ca să te duci să încerci toate gadgeturile alea din Muzeul Științei. Cred că acolo redevenim toți copii… Și rămânem cu gura căscată.

Pentru detalii mai „tehnice” (program, prețuri și expoziții) vă recomand să aruncați un ochi pe site-ul oficial. Am lăsat deoparte o arie specială a Ciudad de las Artes y las Ciencias – Delfinariul, căruia o să îi dedic un articol separat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *