Buturuga mică nu există

Buturuga mică nu există

11congres_89311ccb25Că primarul de Sector 1 a fost exclus din PNL, nu cred că a fost o surpriză pentru nimeni. Era evident că o atitudine contestatară nu avea cum să aducă ceva bun pentru Andrei Chiliman. Deși omul doar spunea ce crede. Și mai ales, ce crede despre un singur om. Numai că, se pare, delictul de opinie, se pedepsește aspru în PNL. Mașina de vot, condusă de Crin Antonescu, a funcționat ireproșabil.

La douăzeci și patru de ani de la Revoluție, un partid considerat istoric, un partid care a avut enorm de suferit în anii de început ai democrației post-decembriste (lideri scoși cu tabul din sediu central), un partid în care mulți și-au pus speranțe nu face altceva decât să reia practici pe care le credeam apuse… Ei bine, în interiorul acestui partid se votează cu procente care l-ar fi făcut invidios și pe Ceaușescu.

Mi se întărește convingerea că PSD, în acest moment, e un partid mai democratic decât PNL. Probabil că era mai democratic și atunci când Ion Iliescu mai avea un cuvânt de spus prin congrese, dacă-l compar cu actualul PNL. Probabil că doar mazilirea lui Geoană a reprezentat un moment oarecum similar. Dar parcă atunci liderii Social-Democrați au avut un mesaj mai calm, mai puțin golănesc. Crin Antonescu, personajul politic care ar înghiți orice și s-ar alia cu oricine pentru a se vedea instalat la Cotroceni, n-are nicio jenă în a folosi miștocăreala… Are aerul unui smecheraș de cartier, din acela care-ți ține calea seara, când mergi spre casă. Îi lipsesc PET-ul cu bere și semințele. E șmecherașul ăla pe care ți-e frică să-l înfrunți de unul singur, dar pe care, dacă ar veni și vecinul de la doi, împreună cu cel de la trei, l-ați pune la punct de nu s-ar vedea. Dar în PNL lumea stă ascunsă după perdea, atât timp cât perdeaua și tăcerea oferă protecție și un loc călduț undeva. Oriunde.

Tăriceanu a scăpat de loviturile colegului de partid. Nu pentru mult timp, contrar asigurărilor pe care le tot dă Secretarul General al PCR… PNL, mă rog. E un simbol mult mai puternic, prin comparație cu Andrei Chiliman, așa că Antonescu are nevoie să mai adune niște acuzații împotriva fostului prim-ministru. Iar buturuga mică nu există în PNL, permițându-i actualului președinte al Senatului marșul triumfal către Cotroceni. Nici dinspre electorat nu mai am mari așteptări, singurul care ar putea să-l oprească ar fi colegul său de alianță, liderul PSD. Cine mai crede că vom avea o Constituție care să scadă puterile Președintelui visează. Lupul e pus nu doar paznic, ci și gestionar peste turma de oi. Deși, mi-aș fi dorit din tot sufletul o comisie care să-l lase pe viitorul președinte să fie chiar mai puțin cunoscut și influent decât e astăzi Joachim Gauck.

Dacă în urmă cu cinci ani mi-ar fi zis cineva că voi ajunge să contest un liberal care-și dorește Președinția, i-aș fi zâmbit cu condescendență. Dacă ar fi adăugat că voi fi mai liniștit dacă un coleg de partid de-al lui Ion Iliescu  ar câștiga postul, aș fi zis că nu-i în toate mințile.

Din păcate, dacă ar fi fost așa, astăzi l-aș căuta să-mi cer scuze…

Sursa foto: aici.

5 thoughts on “Buturuga mică nu există

  1. Da, din pacate asa este, la fel cum a fost mereu: speram la raul cel mai mic, nu la imbunatatirea situatiei. Asta e…

    Insa nu stiu cat este de justificata speranta in Tariceanu, tinand cont ca prezenta lui nu a fost tocmai benefica pentru nimeni.

  2. @zaqk Nu-i nicio speranta, era doar o mica previziune. Inca nu-l mazilesc pe Tariceanu din considerente de imagine. Dar nu cred ca Antonescu va mai lasa pe cineva sa-i vorbeasca in contradictie. Eu zic ca fostul PM nu rezista pana in iarna in PNL.

  3. Cineva cu activitate indelungata in ale politicii imi spunea in Decembrie: nu rezista USL pana in februarie. Suntem in iunie. Surprize vin de peste tot, iar supravietuirea de dragul ciolanului este o chestie extraordinara!

Leave a Reply

Your email address will not be published.