Folclor

Folclor

Folclor. Cam la asta s-a rezumat cultura noastra pana pe la inceputul secolului XIX.  Miorite, porti sculptate, costume populare, doine. Dar cam atat. Pe acolo se invarteau predecesorii nostri. Ce carti, ce literatura? Pictura? Arhitectura? Pai daca n-aveam pe unu’ ca Stefan, speriat de cate pacate o fi avut, sa ridice biserica dupa biserica, n-auzea nimeni de noi. Era greu sa tii si piept Estului si Vestului, dar sa si faci ceva pentru sufletul tau. Asa ziceau istoriile alea pe care trebuia sa le invatam in scoala. Ca pe o poveste frumoasa…

Dupa aia, n-am falit cu Micul Paris, cu Micuta Viena… Da’ n-am iesit in fata cu nimic al nostru. Stilul brancovenesc? O intamplare, cred. Razboiul trece, vin alte timpuri. Dar cu aceleasi obiceiuri. Lasa ca au facut rusii arhitectura si pentru noi! Sau chinezii. Sau coreenii. Si daca tot aveau oamenii aia cultura, lasa ca o putem si noi imprumuta. Adapta. Romaniza.

Valentine’s Day, Halloween, romgleza, cultura corporate. MTV, Showbiz. Toate balcanizate. Dar ale lor, nu ale noastre.

Daca a facut unul inaintea noastra ceva, e bine facut si bun de folosit! De ce sa-l mai citam? Las’ ca ajunge, ca doar am muncit destul atunci cand l-am descoperit!

Cam asa sta treaba, Ionut. Si la tine, Razvan, la fel…

In locul vostru, eu m-as bucura. Bazandu-ma pe aceeasi inclinatie de a duce mai departe, din vorba in vorba, o stire, pana la urma poate (chiar si numai din greseala) or sa aduca vorba si de voi:  “bai, eu am citit articolul asta, chiar e scris de cineva, nu-i doar intelepciune populara!”. Si poate, la chain letter-ul ala se mai adauga un rand: “Sursa: ***********.ro”

 

6 thoughts on “Folclor

 1. Nici macar n-au copiat! 🙂 Au dat direct materialul celor doi din post pe TV. 🙂 Pe A3 si pe ProTv. Fara sa isi mai bata capul sa dea sursa…

 2. Nu neaparat. Doar justificam un comportament pagubos, prin obisnuinta noastra de a “imprumuta”!
  “Daca tot e scris, de ce sa nu-l folosesc si eu…”.
  Nu zice nimeni sa nu folosesti ceva de pe net, ca doar de aia e liber, nici Razvan si nici Ionut n-au cerut bani pe ceva scris/filmat acolo. De ce nu spui un cuvant si despre ei? Tu iti faci o stire cu ceva ce nu-i al tau! Iei bani buni din publicitatea de la ora aia.
  Dincolo de neghiobia celor de la A3 si de prin alte parti, care nici macar nu si-au dat seama ca folosesc un pamflet intr-o stire serioasa!

 3. Asta intra in categoria: de ce sa platesc pentru soft? Ca e doar un cd acolo! Dreptul de proprietate intelectuala este inca o nebuloasa pentru noi!

 4. Exact! “Pai n-am dat banii pe CD/DVD RW???”
  Sau foloseste Linux! Ei chiar te indeamna sa o faci! Si e un open source! Ubuntu 11 e chiar ok! Windows 7 like!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *