Hai să prevenim, nu să tratăm

Hai să prevenim, nu să tratăm

Poate nu mă gândeam la asta dacă nu aducea mama mea vorba aseară, când am vorbit cu ea la telefon… Unde sunt parazăpezile și pădurile care, în trecut, țineau troienele departe de așezările omenești?

Dacă gardurile antizăpadă (sau parazăpezi, parcă) ar fi fost încă acolo, dacă barierele naturale (pădurile sau pâlcurile de copaci de la periferia orașelor/satelor) ar mai fi fost în picioare… oare am mai fi văzut la știri imaginile astea care par filmate dincolo de Cercul Polar. Ar mai fi fost drumurile impracticabile? Da, nu ai cum să pui la orice drum județean parazăpezi, dar nici la autostradă? E drept, n-avem parte de cantitatea asta de zăpadă în fiecare an, ba poți să spui că e o excepție de o dată la câteva decenii. Dar câte lecții să ne mai dea natura prin care să ne spună că e mult mai ieftin să previi decât să tratezi?

La primăvară o să vedem inundații, alunecări de teren. La vară, furtuni de nisip în sudul țării…

Iar noi o să tăiem mai departe tot ce a mai rămas de tăiat în țara asta.

Sursa foto: aici și aici.

One thought on “Hai să prevenim, nu să tratăm

  1. La fel ii auzeam pe aia care au furat placile de beton de pe canalele de irigatii: ni se usuca recoltele pe camp, n-avem cum sa le udam. Pai e simplu: cu placile de beton furate!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *