Uite heliportul, nu e heliportul. Sau cum să faci o știre din nimic.

Uite heliportul, nu e heliportul. Sau cum să faci o știre din nimic.

Mi-a ajuns cât de des am văzut știrea aia cu elicopterul care nu a avut unde să aterizeze la Târgu Jiu, că era insulița ocupată cu tarabe și terase și mai știu eu ce, sărbătorindu-se zilele orașului. A circulat și la TV, și în online… Peste tot. Și, dacă nu ești din orașul respectiv, îți poate crește tensiunea: „Cum, dom`le, ăia se distrează și nu le pasă că nu poate ateriza elicopterul acolo”?

Doar că lucrurile nu stau chiar așa. Adică da, elicopterul ăla nu a putut ateriza pe heliport. Dar insula nu a fost ocupată ad-hoc, se știa că se vor organiza activități acolo. De ce nu a anunțat nimeni că, temporar, heliportul e indisponibil? Și că orice intervenție va avea loc pe și de pe Stadionul Municipal? De ce nu au fost anunțați cei de la SMURD? Problema a fost una de comunicare. 100%. Dacă Primăria s-ar fi gândit să anunțe serviciile de intervenții de urgență, știrea aceasta n-ar fi existat.

Eu nu-mi aduc aminte să fi văzut unde exact e heliportul, deși nu-s două luni de când am fost prin orașul natal, vedeta ultimelor zile de știri interne (alături de știrea cu heliportul, mai era una cu perdeaua de apă și una cu procesiune religioasă de acum două zile). Și am fost pe insulă. Poate e dincolo de baza aia de agrement, în partea de nord, că pe acolo nu am ajuns. Și nici de pe Google Maps nu îmi dau seama unde-i. E un pătrat mare, alb, nemarcat, poate ăla e.

TgJiu
Harta

Dacă nu e acolo, și e în zona fântânilor arteziene, poate îmi explică și mie cineva ce au avut autoritățile în cap să-l amplaseze atât de prost… Căi de acces? Da, ocolind la greu, că doar nu treci cu salvarea peste podul care deja a trecut de suta de ani (și care nu mai e destinat traficului auto). Nu ai cum să urci salvarea pe el, începe și se termină cu trepte. Și dacă ar fi accesibil, tot ar exista pericolul real ca podul să nu mai reziste unei mașini, în prezent fiind doar reabilitat pentru traficul pietonal.

De când mă știu, elicopterele au aterizat întotdeauna pe Stadionul Municipal. Accesul auto e piece of cake (doar sunt salvări și mașini de pompieri la fiecare meci acolo), există o poartă de acces chiar lângă teren, e la fel de deschisă zona – din aer – ca și insulița, chiar și cu nocturna actuală de pe terenul principal. Da, poate zona insuliței e un pic mai ușor accesibilă (și vizibilă) din aer, dar e mai departe, chiar și în linie dreaptă, de spital. Mă gândesc că ăsta a fost singurul criteriu pentru construirea heliportului pe insulă, și nu în oraș, că vezi insula aia din aer și n-ai cum să o ratezi. Că terenul tot al Primăriei e, nu e teren privat. Insulița aia e acolo de prin `90, nu e una naturală. (În fața Spitalului Județean e un părculeț. Nu e mare, dar ar putea, cu ușurință, să fie amenajat pentru așa ceva.)

Și, la geometrie, prin gimnaziu, am învățat că distanța cea mai scurtă dintre două puncte e chiar linia dreaptă. În imaginea de mai sus aveți zona despre care s-a vorbit la știri. Stabiliți voi care e mai aproape de Spitalul Județean (încercuit cu roșu)…

2 thoughts on “Uite heliportul, nu e heliportul. Sau cum să faci o știre din nimic.

 1. Nu știu dacă mai citește cineva acest comentariu, subiectul articolului fiind unul foarte vechi. Totuși, am să fac câteva observații:
  1. Mult trâmbițatul heliport este mai degrabă o bază pentru submarinele Primăriei sau primul cosmodrom oltenesc. Adică…nu-i nimic! O construcție ridicată ilegal și inaugurată cu fast, presă și oficialități de rang înalt.
  2. Heliporturile se proiectează și se construiesc după reguli stricte, prevăzute în reglementări aeronautice. Proiectele sunt avizate de Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR), aceeași care și certifică heliporturile înainte de a deveni operaționale.
  3. Un heliport certificat de AACR are personal de heliport care îl administrează, dezvoltă un sistem de management al siguranței și este pregătit să intervină pentru salvarea de vieți omenești, în caz de accident de aviație.
  4. Un heliport certificat este împrejmuit și deține un Plan de securitate aprobat de AACR. Nici o persoană neavizată neavând acces în incintă.
  Cer senin!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *