Caras Severin – Inca se poate!

Caras Severin – Inca se poate!

Inca se poate face si la noi turism.

Ne-am trezit cam tarziu, insa, si parca nu ne mai ajuta natura (dar n-a facut ea, saraca, nimic de capul ei!). Din pacate, nu mai avem decat cu noroc zapezi la sub 1000 m ca sa facem un domeniu schiabil mai de Doamne-ajuta. Cum n-avem decat putini munti care sa ajunga pe la 2000 m, trebuie sa ne multumim cu atat. In Caras sunt doua locuri in care se poate schia: Semenic si Muntele Mic. Primul are avantajul accesului foarte usor (un drum de curand reabilitat pana la Valiug – si cand zic reabilitat inseamna ca trebuie sa faci mari eforturi sa nu o calci pe serpentinele alea si sa te crezi la Raliul Banatului). O partie noua se construieste dinspre barajul de la Valiug catre Vf. Piatra Goznei. Din cate am inteles de la cei de acolo, va avea 6 km – enorm pentru tara noastra. Un telescaun e in proiect pentru aceasta partie. Muntele Mic nu are drumuri atat de bune dar iti ofera, in schimb, o priveliste extraordinara. Din cate am inteles, se va rezolva si aici accesul, nu cu un drum, ci cu un telescaun modern, dinspre Poiana Marului.

Lacurile, de acumulare, cei drept, nu sunt prea curate dar nici nu sunt impanzite de scutere. S-au mai facut unele constructii pe malul unuia dintre ele (Lacul Valiug), dar nu ostentativ (nu vezi vila langa vila ca in alte parti). Nivelul apei este insa foarte, foarte scazut. E pacat sa vezi malurile alea atat de golase. Nu am mai fost la Trei Ape de vreun an, dar imi inchipui ca e la fel. De lacul de acumulare de la Poiana Marului nu am ce sa zic, e foarte tanar si, incet, incet, creste. La fel si statiunea cu acelasi nume.


Ai zone izolate in care gasesti pensiuni incredibil de primitoare si curate, inspirate din arhitectura germana. Chiar in inima muntilor, doar un drum cu un sens pana acolo si in rest paduri. Carasul sta bine, inca, la acest capitol.  Sunt sate ce au devenit, intre timp, destinatii de weekend pentru multi din zona Banatului. Garana organizeaza anual un Festival de Jazz de care cred ca s-a auzit pana la Bucuresti.

Despre ce sa mai zic… Herculane? Clisura Dunarii? Brebu? Cheile Cernei? Muntii Tarcu? Nu sunt din zona sa le stiu pe toate… Aruncati, numai, un ochi pe harta si o sa va convingeti ca aveti ce vedea!

Toate astea intr-un singur judet! Pe care, din pacate, nu l-am vazut promovat nicaieri!

Sursa harta:  Caras-Severin

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *