Cerul

Cerul

Mi-am amintit astăzi, după ce am văzut o fotografie la Cristi pe blog și apoi, din click în click, am ajuns pe Skyphotographers, cât de puține stele mai vedem cu ochiul liber pe cerul de deasupra marilor orașe. De fapt, cred că de deasupra tuturor orașelor, nu mai contează…

Am fost acum două săptămâni prin locurile natale. Nu e undeva sus, pe munte. Nu-s mai mult de 450 metri deasupra nivelului mării (pe GPS) și nici prea departe de zone industriale (Tîrgu-Jiu e la 5 km distanță, dar poate nu mai are industrie poluantă, nu știu).  Dar dacă ridici ochii spre cer, zici că ești pe altă planetă. Din Timișoara, când cerul e perfect clar, nu reușesc să văd mai mult de douăzeci de stele. Carul Mare, Carul Mic, mai vad si două planete, când sunt norocos. Și, bineînțeles, Luna. Cu ochiul liber, zic. Cu telescopul… nici cu el nu prea se vede mare lucru.

Dar de la Tîrgu Jiu (de la Rugi, mai exact) cerul devine fantastic. N-am aparate foto atât de performante ca să pot să îl reproduc. Cu siguranță, nici cuvintele nu pot să facă prea mult. Descrierea ar fi prea săracă și prea „artificială” și nu asta îmi doresc. Însă pot să vă spun că se apropie mult de tot de ce vedeți în fotografiile de mai jos:

Photo credit: Martin Zimelka – http://www.martinzimelka.com

Câștigăm multe locuind într-un oraș mare. În planul material, în cel al confortului personal, ne dezvoltăm, avem mobilitate, avem posibilități, avem iluzii.

Dar când ridicăm ochii din pământ, spre cer, nu mai vedem nimic…

Când sunteți departe de lumea dezlănțuită, de tehnologie, de tot ce v-ar putea distrage atenția și e o noapte senină, priviți cerul. Nici nu știți ce pierdeți…

Sursa foto: aici, aici și aici.

2 thoughts on “Cerul

  1. Aceeasi diferenta o observ si eu cu Timisoara fata de Toplet. Acolo, copil fiind, in vacante, stateam uneori seara cu ochii in cer si ma minunam de cat de multe stele sunt. Placerea mea cea mai mare era cand ma urcam pe deal, ma puneam pe spate, cu mainile sub cap, si ma uitam la stele. Apoi, aducandu-mi aminte de viperele din zona, o tuleam repede acasa!

  2. Eu mi-am luat si ceva telescop. Da’i prea entry-level… si vad mai bine Luna cu zoom-ul de la camera foto decat cu el. 😀 Despre stele, nici nu mai vorbesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published.