Bilingv

Bilingv

Am facut in acest weekend o mica plimbare prin Ungaria. De fiecare data cand am mai mers, n-am vazut mare lucru. Tranzitam sau mergeam direct la Budapesta iar satele de la Cenad pana la Szeged au fost singurele localitati (sate, mai exact) pe care le-am vazut de aproape. In rest, mergand numai pe autostrada, nu prea ai ce sa vezi.

Insa, de data asta, autostrazile au lipsit. Iar traseul a fost 100% pe drumuri europene, nationale si judetene (si la ei tot judet se chema). Drumuri, ca la noi. Cu denivelari, gropi… Exceptie facand drumul european – era impecabil. Dar nu despre asta e vorba. Ci de folosirea limbii romane in mai toate localitatile de langa vama.

Peste tot regaseai reclame in limba romana, anunturi, meniuri la restaurante, ospatarii fie stiau, fie o rupeau un pic pe romana, cat sa te intelegi. Dar nu existau placute bilingve puse de autoritati! Bilingv insemnand maghiar/roman! Pentru ca, inainte de Szeged, exista un sat cu o placuta bilingva, dar in sensul ca era scrisa cu caractere slave. Probabil de acolo si existenta ei. Dar e singura pe care am vazut-o! Orasele din Romania (de pe indicatoare) erau in limba romana si nu versiunea maghiara si cred ca asa e normal! Restul informatiilor (de interes general, dar nu cu caracter oficial) erau traduse acolo unde e cazul.

Intre a face atat tam-tam cu placutele bilingve ca la noi (de ambele parti, romana si maghiara), si a aborda o atitudine pragmatica si orientata spre cetatean, chiar daca e al altui stat, care varianta e de preferat?

3 thoughts on “Bilingv

  1. Asta m-a surprins si pe mine mereu. Alta chestie interesanta a fost apetenta celor de langa granita pentru limba romana. Banii nu au miros, acum s-a dovedit ca nu au nici nationalitate!

  2. 🙂 Asa e! Noi ne batem cu pumnul in piept, vezi Doamne, ce tari suntem noi. Iar ei cumpara si vand in lei! Pe teritoriul Ungariei. Suntem niste naivi, daca mai folosim in 2011 astfel de clisee nationaliste!

  3. Nationalismul este nascut din frustrarea poporului care nu isi poate lasa istoria in urma. In loc sa priveasca in viitor, un astfel de popor se agata de reusitele inaintasilor, asumandu-si-le ca pe o mare izbanda a prezentului! Viitorul poate sa mai astepte… un secol, doua…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *